Råttorna fortsätter att öka i antal i Göteborg, något som bland annat beror på ökad tillgång på mat.  "Ibland kommer råttan för att folk inte slänger på rätt ställe. De orkar inte gå till sopnedkastet utan slänger från balkonger rätt ner i buskarna" säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.
Råttorna fortsätter att öka i antal i Göteborg, något som bland annat beror på ökad tillgång på mat. "Ibland kommer råttan för att folk inte slänger på rätt ställe. De orkar inte gå till sopnedkastet utan slänger från balkonger rätt ner i buskarna" säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Råttinvasionen fortsätter i Göteborg

Det är råttornas tid i Göteborg just nu. Stora skrämmande byggen och gott om mat ligger bakom den fortsatta ökningen av skadedjuren, men med giljotin och elström kan Anticimex sätta stopp.

ANNONS
|

På fem års tid har larmen om råttor i Göteborg ökat med 297 procent, det rapporterade Göteborgs-Posten i december i fjol. Och råttorna fortsätter att bli fler, detta enligt Håkan Rystrand, gruppchef skadedjur på Anticimex i Göteborg.

– Fallen vi har är oftast större idag, säger han.

– När det förr kunde handla om en råtta i en villa gör vi idag fler stora saneringar som är både svårare och tar längre tid, i till exempel flerfamiljshusområden och parker.

Att antalet råttor ökar beror förenklat på ökad tillgång på mat.

– Finns det ingen mat finns inga råttor, enkelt beskrivet, säger Rystrand.

ANNONS
Håkan Rystrand.
Håkan Rystrand. Bild: Anticimex

Råttans tid är dessutom nu då de på många håll kan kalasa på fallfrukt, som äpplen och plommon. De är också mycket förtjusta i kastanjer, ekollon och fågelmat, samtidigt som de hittar mat i offentliga sopkorgar som inte är råttsäkrade.

– Ibland kommer råttan för att folk inte slänger på rätt ställe. De orkar inte gå till sopnedkastet utan slänger från balkonger rätt ner i buskarna.

Att råttorna blir fler i Göteborg beror också på att många av stadens flerfamiljshus börjar bli till åren och avloppsrör vittrar sönder, enligt Rystrand. Ur trasiga rör gräver sig råttan upp, vilket kan synas genom hål i marken runtom fasaden.

– På samma sätt påverkar alla byggen i stan, inte bara Västlänken så klart, utan alla där man gräver och spränger. Råttorna skräms upp från avloppssystem där de normalt lever, och hittar de då mat ser de ingen anledning att springa ner igen.

"Råttgiljotinen". Närmare 600 av dessa smarta avloppsfällor finns i avloppsrören i Göteborg.
"Råttgiljotinen". Närmare 600 av dessa smarta avloppsfällor finns i avloppsrören i Göteborg. Bild: Ola Folkesson

Anticimex använder sig idag allt oftare av mer modern teknik än råttgift. I dagsläget är mellan 550 och 600 så kallade smarta avloppsfällor utplacerade i Göteborgs avloppsrör. De fungerar som giljotiner med en sensor som känner av när råttan passerar. Döden blir omedelbar när spjut slår till mot råttan, som sedan spolas ut med avloppsvattnet.

ANNONS

– Bland det bästa med dessa är att man slipper bekämpningsmedel, konstaterar Rystrand.

I Göteborgsområdet finns också mellan 1500 och 1600 så kallade smartboxar utplacerade. De syns ibland som små betongpallar eller i stålskydd i parker. Här dödas djuret genom en strömstöt när den gått i fällan och även här slipper man använda råttgift.

Smartbox, som Anticimex använder i kampen mot skadedjuren. Normalt sett finns det ett skydd på råttfällan.
Smartbox, som Anticimex använder i kampen mot skadedjuren. Normalt sett finns det ett skydd på råttfällan. Bild: Anticimex

– Vi vill jobba mer och mer med den här typen av teknik. Råttgift kan ta flera dagar innan djuret dör och på det här viset slipper man sekundärförgiftning hos hundar, katter eller fåglar, säger Rystrand.

– Vårt jobb har blivit mer detektivarbete och handlar om att tillsammans med fastighetsägaren ta reda på varför råttan är där, snarare än att bara sanera.

Både de smarta avloppsfällorna och smartboxarna lämnar elektronisk information om när giljotinen slår till och när fällan är full. Hur många som dödas för inte Anticimex längre statistik över i Göteborg.

– Vi slutade för några år sedan när vi nådde en halv miljon, säger Rystrand.

Just nu tittar Anticimex tillsammans med Göteborgs stad på hur man kan råttsäkra stadens offentliga papperskorgar.

Vad kan man då som privatperson göra för att mota råttan från Götet? Ett tips till villaägaren är att inte låta fallfrukt eller ligga.

ANNONS

– Släng det inte i komposten heller, det blir som ett smörgåsbord för dem, utan kör till en återvinningscentral istället.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS