Polisaspiranter kommer stå utan inkomst

En låg summa från CSN i mars månad och en löneförskjutning från polismyndigheten i april gör att årets polisaspiranter tvingas klara sig på omkring 5 000 kronor – för två månader.
– Man undrar ju hur de tänker? De pratar om att göra polisyrket mer attraktivt och vill locka fler poliser. Det här lockar ju inte – att leva på luft i två månader, säger en polisaspirant som är hemmahörande i Göteborg.

ANNONS
|

För polisstudenterna i Sverige som nu i april ska påbörja sin aspirantutbildning kommer det att bli minst sagt knapert. CSN skickar den sista utbetalningen i slutet av mars och löneförskjutningen från polismyndigheten gör att aspirantlönerna betalas ut först i slutet på maj. Det betyder att CSN:s lån och bidrag ska räcka för två månader.

– Jag får min sista utbetalning från CSN den 23 mars, på 5 000 kronor, och aspirantlönen kommer den 25 maj. Det är ju förjävligt. Alla vi som ska ut nu i hela Sverige har ju hyra och räkningar att betala. Hur tänker de att det ska gå ihop?, säger en polisaspirant.

ANNONS

Personen som GP varit i kontakt med vill vara anonym men säger samtidigt att hen vill uppmärksamma problemet.

– Jag personligen fick panik när jag hörde det här för jag har inte den ekonomin. Jag kommer behöva ta lån för att kunna på börja min aspirantutbildning. Det är ett lån som jag behöver ta externt, för aspirantutbildningen är inte CSN-berättigat, säger aspiranten och fortsätter:

– Myndigheterna har haft två år på sig att planera detta. De vet hur många vi är och när vi kommer ut. Hur har de inte kunna planera det här bättre?

"Sverige behöver fler poliser"

Den första söndagen i mars fick de kommande polisaspiranterna veta via ett mejl att de snart, om än tillfälligt, kommer att bli utan lön för april månad.

– En kille som går i terminen under mig sa att han har hus och barn. Om det blir så här även nästa termin så kommer han inte att kunna slutföra sin utbildning. Arbetsgivarna måste ju vara bättre än så här. Sverige behöver fler poliser. Skola och myndigheter måste kunna samarbeta bättre.

Framförhållningen från arbetsgivarna gör det svårt för aspiranterna att planera.

– Det är vi som hamnar i kläm. Det är jättesvårt att försöka spara pengar på CSN för att lägga undan framåt. Det är ju knapert redan som det är.

ANNONS

"Det är ren stelbenthet"

Den fackliga företrädaren för polisförbundet, Peter Larsson, är ansvarig för studerandefrågor och har varit i kontakt med flera oroliga polisaspiranter som har hört av sig. Enligt honom är lösningen enkel.

– Myndigheten menar att eftersom alla aspiranter inte är examinerade och godkända, vid det datum då lönekörningen är, så kan man inte betala ut någon lön i april, säger han och fortsätter:

– Här pratar vi om en handfull aspiranter, av hundratals, som eventuellt inte kommer bli godkända och kan gå ut. Så rädslan över att några få potentiellt kommer att få en lön som de inte ska ha, den är inte svårare att lösa än att man skickar ett inbetalningskort eller stoppar utbetalningen. Det är ren stelbenthet.

Peter Larsson tycker att det rimmar illa med myndighetens strävan att göra polisyrket mer attraktivt.

– Detta visar bara på arbetsgivarens personalpolitik. Myndigheten säger att de vill vara en attraktiv arbetsplats men kan inte ens lösa deras första löner. Man får ha i åtanke också att detta för många av aspiranterna är deras första möte med sin nya arbetsgivare.

Enligt Larsson är förståelsen för studenterna alldeles för låg.

– Många av aspiranterna står just nu med dubbla hyror då de är på väg ut i arbetslivet och behöver flytta på sig till annan ort. Vi jobbar stenhårt för att detta ska lösa sig och att myndigheten ska ta sitt sunda förnuft tillfånga. Men de verkar inte förstå deras situation överhuvudtaget.

ANNONS

"Vi är medvetna om problematiken"

Enligt Stefan Wehlin, gruppchef vid HR kompetens på polismyndigheten, så tittar man på hur man kan lösa problemet för aspiranterna och säger under måndagsförmiddagen att frågan ännu inte är avgjord.

– Vi tittar på att hitta en lösning för aspiranterna även om vi ännu inte har någon på plats.

Han berättar vidare att problemet inte är något nytt.

– Den här frågan är ständigt återkommande. Problematiken med den här omgången är att de missar en halv månad. Tidigare har det snarare handlat en vecka. Det är en betydligt längre tid den här gången.

På kritiken som det fackliga polisförbundet lyfter säger Stefan Whelin att det blir svårt för honom att uttala sig.

– Vi håller på att tittar på olika lösningar. Det är en väldigt stor grupp som går ut nu på sin aspirantutbildning. Så numerärt är det en större grupp än vad det har varit tidigare. Givetvis försöker vi hitta lösningar som är gångbara, säger han och fortsätter:

– Men eftersom jag inte jobbar med lönefrågor så kan jag inte säga om det är stelbent eller inte.

Hur känns det att aspiranter lyfter den här kritiken?

– Nej, det känns inte bra såklart. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare redan i utbildningsskedet så givetvis måste vi titta på den här frågan. Vi har tagit till oss av den här kritiken som har kommit från enskilda studerande och polisförbundet, och nu tittar de som arbetar med den här frågan på att hitta en lösning.

ANNONS

Under tisdagen meddelas aspiranterna att den första lönen kommer att utbetalas den 25 april och inte den 25 maj. Någon löneförskjutning kommer därför inte att ske.

Polisaspiranter 2018:

380 polisaspiranter kliver den 16 april ut för praktisk tjänstgöring i ett lokalområde under sex månader.

Det uppskattas i nuläget vara 20 stycken som inte kommer påbörja sin aspirantutbildning.

ANNONS