Plikta får nationellt pris

ANNONS
|

Bakom det prestigefyllda priset står Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare. I motiveringen talas om en spännande, fantasifull miljö som lockar både gammal och ung till lek, rörelse och möten.

Men vad är en utflyktslekplats?

- Det frågade jag mig också när vi drog igång det här för tre år sen, säger Helena Bjarnegård.

För att få svar på frågan drog hon ihop ett stort gäng med folk från olika förvaltningar och med olika kompetenser.

- Vi konstaterade att det är en lekplats som ska vara så attraktiv att den lockar folk från hela staden, så redan där finns en integrationstanke. Vi vill också att den ska vara en generationsövergripande mötesplats, säger hon.

ANNONS

Gruppen fick öronmärkta pengar för att utveckla fyra utflyktslekplatser. Nummer ett var Plikta - en lekplats som redan fanns.

- Men den var i uruselt skick. Så vi passade på att rusta upp den och utveckla den till en utflyktslekplats. Tack vare stadsdelen Linné är den också bemannad varje dag med pedagoger för barn mellan sex och sexton år, berättar Helena Bjarnegård.

Plikta har olika teman varje dag. Ibland tar man ner djuren från Barnens Zoo, ibland är det konsttema – för att ta ett par exempel.

Utmärkande för Plikta är att platsen vänder sig till alla åldrar, inte bara barn.

- Vi hade en lång dialogprocess när vi skulle bygga det nya Plikta, för att höra vad människor önskade sig. Bland annat var vi på äldreboendet och frågade vad som kunde locka dem. Då nämnde de bland annat utegym och boulebana, säger Helena Bjarnegård.

Båda sakerna har förverkligats, och mycket mer: Bland annat schackbord och en scen för olika arrangemang.

- Inte minst utegymmet är väldigt lyckat. Folk som springer i Slottsskogen stannar till och tränar armar, rygg och mage där.

Nu väntar ytterligare tre utflyktslekplatser i Göteborg. Närmast i tur står en park vid Frölunda torg.

ANNONS

- Där kommer det inte alls att se ut som på Plikta. Vi ska satsa på lek för olika åldrar i olika delar av parken, så att hela parken får leva. Det blir mer en lekpark än en lekplats, säger Helena Bjarnegård.

Etapp tre blir en utflyktslekplats vid Angereds centrum, och etapp fyra hamnar "någonstans på Hisingen".

- Vi vill göra hela staden mer lekfull för många. Jag har till exempel varit inblandad i studsmattan på Olof Palmes plats. En enkel grej på ett torg som bara användes för att passera. Nu stannar folk till där och man ser till och med män i femtioårsåldern hoppa där, säger hon glatt.

ANNONS