Oklart vem som stoppade mass-sms om kokpåbud

Göteborgare fick inget varnings-sms i tisdags om att vattnet borde kokas. Enligt Kenneth Lexell, för Göteborg stad, beror det på att Sveriges Radio inte bedömde att kokpåbudet var allvarligt nog. Men Jan Petterson, chef för trafikledningskontoret på Sveriges Radio, menar att det var ett gemensamt beslut. – Det är vi inte överens om, säger Kenneth Lexell.

ANNONS
|

Efter tisdagens vattenläcka uppmanas boendei Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum fortfarande att koka vattnet då det kan vara skadligt. Göteborgs stad ville att information om kokpåbudet skulle gå ut till de boende via ett mass-sms samma dag och kontaktade därför Sveriges Radio, som sänder ut viktiga meddelande till allmänheten (VMA), om frågan.

– Personenpå Sveriges Radio gick för att prata med en chef ochkom sedantillbaka och sa att vi tycker inte att ett kokpåbud i Göteborg ärtillräckligt viktigtför att det skulle bli ett VMA,säger Kenneth Lexell,som arbetarsom tjänsteman i beredskap för Göteborg stad i veckan.

För att kommunen ska få befogenhet att skicka ut så kallade positionering-sms till de boende i Göteborg måste ärendet bedömas som ett VMA, och då måsteSveriges Radio avbryta sin sändning för att gå ut med informationen. För mindre allvarliga händelser kan ett myndighetsmeddelande sändas istället. Då avbryts ingasändningar och informationen får inte heller skickas ut via positionering-sms.

ANNONS

Var ett gemensamt beslut

Kokpåbudet i Göteborgbedömdes som ett myndighetsmeddelande och enligt Kenneth Lexell var det Sveriges Radio som gjorde den värderingen.

– Det var ett underligt beslut. Man undrar om de hade tagit samma beslut om ett kokpåbud skulle inträffa i Stockholm, säger Kenneth Lexell.

Trafikledningskontoret påSveriges Radio har en annan uppfattning om hur händelseförloppet när beslutet tog gick till.

–Vår uppfattning är att vi kom överens med Göteborg stadom att det inte var så allvarligtatt det krävdes ett VMA. Utan vi tog ett gemensamt beslut omatt det räckte med ett myndighetsmeddelande, sägerJan Petterson, chef för trafikledningskontoret på Sveriges Radio.

Bedöms ett kokpåbud inte vara tillräckligt allvarligt för ett VMA?

– Ett antal gånger per årsänder vi VMA om att koka vattnet. Men den som hör av sig får göra en bedömning om hur storhälsorisken är. Vår uppfattning av diskussionen var att det inte var så allvarligt i det här fallet, sägerJan Petterson.

"Det är vi inte överens om"

Enligt Jan Petterson verkade Göteborg stad hålla med om att kokpåbudet inte skulle bedömas som ett VMA.

– Vi uppfattade det som att det löste sig och alla partervar nöjda efter vi avslutade samtalet, säger Jan Petterson.

MenKenneth Lexell menar det motsatta.

– Det är vi inte överens om. Jag ville köra det här med sms:et men det fick jag inte. De sa att de inte bedömde det somtillräckligt viktigt, utan att vi får köra ett myndighetsmeddelande istället, säger han.

ANNONS
ANNONS