Ny plattform ska ge drabbade upprättelse

Me too har hjälpt många att för första gången berätta om att de utsatts för sexuella övergrepp. Nu samlas information och stöd för att hjälpa de drabbade att gå vidare på plattformen "Min upprättelse".

ANNONS
|

När mängder av vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp spreds under hashtagen Me too började Cissi Wallin och Elcim Yilmaz fundera. De ville ta rörelsen till nästa steg.

– Vi insåg hur lite de flesta vet. Vad innebär förtal? Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetsplatser, de som blir utsatta och de som utsätter andra?, säger Elcim Yilmaz.

De saknade en plats där kunskapen var samlad och tog kontakt med kriminologer, jurister och organisationer som jobbar med frågor som rör sexuellt våld. Därefter startade de hemsidan minupprattelse.se.

– Plattformens existens är det första steget. Ju fler människor med olika kompetens som samlas, desto större kraft, säger Elcim Yilmaz.

ANNONS

Skapa riktlinjer för att forma gemensam framtid

Elcim Yilmaz menar att me too har visat en obekväm och obehaglig sida av verkligheten och skapat förutsättningar för att människor ska vilja få till en förändring.

– Vi har skapat en buckla i samhället. En bra buckla. Nu är det dags att tillsammans skapa riktlinjer för vad som är acceptabelt och för hur vi vill forma vår gemensamma framtid, säger hon.

Åsa Witkowski är chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid. Hon säger att upprättelse ser ut på olika sätt för olika människor. Men för många som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp betyder det mycket att någon lyssnar och tar berättelsen på allvar.

– Man kan säga "det här ska du inte behöva vara med om" och se till att personen kan söka hjälp, säger Åsa Witkowski.

Den som blivit utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp plågas ofta av skamkänslor.

– Man kan tänka att det var något som fick personen att vilja utnyttja just mig. Att det hände för att jag var ung och oerfaren, ett offer, säger Åsa Witkowski.

"Det kan räcka att få höra att man är trovärdig"

Enligt henne upplever många personer som polisanmält övergrepp att de fått en sorts upprättelse, även om inget åtal väcks.

– Det kan räcka att få höra att man är trovärdig för att läkningsprocessen ska kunna börja, säger Åsa Witkowski.

ANNONS

Hon råder alla att vara uppmärksamma på hur andra människor mår och att våga fråga om man misstänker att någon utsatts för något. För den som är osäker på vart man ska vända sig går det att ringa till Kvinnofridslinjen, eller att söka stöd och information via hemsidan minupprattelse.se.

Läs mer: Att polisanmäla hjälpte Malin att gå vidare efter övergreppen

ANNONS