Ny krogkompromiss

ANNONS
|

Frågan om huruvida krogarna i Göteborg ska stänga klockan fem eller tre har diskuterats sedan slutet på 2010. Nu kommer socialdemokraterna med ett nytt förslag.

– Krogarna får ha öppet till fem på lördagar och tre på fredagar, säger Dario Espiga (S), som pekar på att folk blir mer berusade på fredagar och att det inträffar fler olyckor och brott då.

I partiets förslag ingår även en ökad tillsyn av krogarna.

– De som kommer att ha öppet till fem kommer att ha tillsyn oftare, en gång i månaden ungefär. Tidigare har de haft tillsyn en gång i halvåret eller året. Det handlar om att i samarbete med krogarna minska överserveringen, den måste vi komma åt, säger Dario Espiga.

ANNONS

I socialdemokraternas förslag nämns också att man vill komma åt svarttaxi, göra Avenyn tryggare och sträva efter mångfald.

Detta ska ske genom samarbete med olika organisationer.

– Öppettiderna är bara en liten del av det hela, säger Dario Espiga.

Men Jonas Ransgård (M) tycker inte att det behövs någon kompromiss i frågan.

– Om man får välja mellan att ta ett bättre beslut senare eller ett sämre beslut tidigare så väljer jag ju det bättre beslutet, säger han.

Dock tror kommunalrådet att socialdemokraternas förslag kommer att gå igenom.

– Jag utgår från att om S lägger fram det så har de sett till att V och MP ger upp sina förslag. Då röstar nog de rödgröna i enighet för detta, säger Jonas Ransgård.

Christer Johansson, ordförande för Sveriges Hotell & Restaurangföretagares regionförening i Västsverige och delägare i nattklubben Park Lane, blir förvånad över socialdemokraternas förslag.

– Kan man ha öppet till fem på lördagar måste man kunna ha öppet till fem även på fredagar. Spontant tycker jag inte att det finns någon anledning till en kompromisslösning. Då kan man lika gärna besluta att ha det som det varit, säger han.

ANNONS

Beslut om förslaget kommer att tas i kommunfullmäktige den 25 april.

Polisen kräver i ett brev till kommunstyrelsen i december 2010 att inga krogar i Göteborg ska få servera alkohol till fem. Orsaken var bland annat att det var för stökigt i centrum.

Krögarna rasade och menade att den egentliga orsaken till polisens utspel var att man inte hade råd med personal ute för länge på natten.

Alkoholforskaren Fredrik Spak kom fram till att det fanns samband mellan krogarnas öppettider och förekomsten av våld.

Politikerna i social resursnämnd föreslog att Göteborgs krogar endast ska få servera alkohol till senast tre. Men rapporten ifrågasätts

Ett upprop på nätet startades för att behålla femtiderna. Närmare 13 000 skrev på.

Beslutet om serveringstiderna ska vandra genom för att sedan slutligt klubbas i kommunfullmäktige.

ANNONS