Kan bli upp mot 33 grader under tisdagen.
Kan bli upp mot 33 grader under tisdagen. Bild: Vegard Wivestad Grøtt/Scanpix/TT

Ny chans till värmerekord i Göteborg

Hittills i år är den högst uppmätta temperaturen i Göteborg 31,5 grader. Under tisdagen kan det rekordet slås.
– Det finns chans, möjlighet, risk för det. Ja, hur man nu väljer att se på det, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Den varma julimånaden ser ut att ge Göteborg ett rejält hett avsked. Prognoserna pekar på temperaturer upp mot 33 grader.

Uppgifter om potentiella värmerekord har duggat tätt under juli. Så sent som i fredags fanns möjligheten för ett nytt årshögsta.

LÄS MER:Nytt värmerekord kan vänta Göteborg

Då räckte det inte hela vägen men nu finns det på nytt en chans.

– Tisdagen kan bli varmaste dagen i Göteborg den här sommaren men jag tror inte att vi slår årets högsta notering i landet som jag tror är 34,6, säger Ingrid Eronn.

Forecameteorologen tror inte heller att det är troligt att morgondagens temperatur når upp till Göteborgs högsta dokumenterade notering. Nämligen 33,8 grader som antecknades under VM-sommaren 1994.

ANNONS

– Jag är lite tveksam till det men möjligheten finns ju, säger hon.

Ryskt högtryck blockerar

Ingrid Eronn berättar att den ihållande värmen i Sverige är ovanlig och för att förklara den behöver man delvis vända blicken österut.

– Det ligger ett blockerande stabilt högtryck över Ryssland och ett lågtryck över Atlanten.

Meteorologen förklarar att de fungerar som en blockad för vinden. Sverige ligger i västvindsbältet och konsekvensen blir att de sydvästliga och västliga vindarna inte riktigt kan ta sig in över landet.

– Förra sommaren tror jag inte att vi hade en sådan situation nån enda gång vilket också är ganska ovanligt, säger Ingrid Eronn.

Svalare men fortsatt torrt

Men när juli lämnar och augusti tar vid verkar temperaturerna ändå sjunka. Redan på onsdag kan det gå ner till 25 grader.

– Och sedan ligger det mellan 20-25 grader under resten av veckan. Sen i slutet av veckan och i början av nästa ser det också ut att bli ännu lite svalare. Men prognoserna blir förstås mer osäkra längre fram, säger Ingrid Eronn.

Samtidigt som temperaturen sjunker väntas torkan fortsätta. Under veckan ska vädret fortsätta att hålla i sig med sol och en del växlande molnighet.

– Sen kan det bli någon skur ibland. Men inget ihållande regn, säger Ingrid Eronn.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS