Naserligan lever vidare trots år av motgång

ANNONS
|

Tisdagen den 6 april togs Naser Dzeljilji in för förhör till polisstationen på Skånegatan.

Förhöret gällde rånet mot Norsk kontantservice i Stavanger där polismannen Arne Klungland, 53 år, sköts till döds.

Efter förhöret släpptes Dzeljilji.

Samma månad lämnade han Sverige. Klimatet hade blivit för hett.

Naser Dzeljilji är inte officiellt misstänkt för Stavangerrånet. Men en av hans tidigare livvakter, 24-årige Ikmet, greps och utlämnades till Norge och en av hans soldater, 24-årige Jusuf, är internationellt efterlyst, misstänkt för inblandning. De båda 24-åringarna tillhörde Nasers styrka i samband med skottlossningen mellan Naserligan och Original Gangsters vid Näsets badplats sommaren 2001 i en uppgörelse som bland annat gällde kontroll över den illegala spelmarknaden i Göteborg. Båda står Naser nära.

ANNONS

Kanske var det ändå inte förhöret om Stavangerrånet som fick Naser att lämna landet.

Han hade haft andra bekymmer under året:

Den 23 januari greps Idriz, en av Nasers springpojkar som bland annat ansvarat för ligans pokermaskiner, på bar gärning under ett väpnat rån mot en företagare på Hornsgatan. Företagaren, som tidigare blivit bestulen på cigaretter från vad han själv trodde var Naserligan, var på väg till Svensk kassaservice med 880 000 kronor i plastpåsar. Två skott avlossades men Idriz kunde gripas med hjälp av en ledig polisman som råkade finnas i närheten. Idriz dömdes senare till fyra års fängelse.

Den 11 februari lurades Mohammed, en 48-årig yrkeskriminell våldsverkare som en gång stått Naser nära men förvandlats till hans fiende, i en fälla och sköts till döds på Godvädersgatan.

Vad som ligger bakom mordet är oklart. De som misstänks är en grupp kriminella som leds av en 28-årig man som tillhört Original Gangsters men som fått OG-ledarens tillåtelse att göra egna affärer. Han saknar lojaliteter och tar uppdrag av den som betalar honom bäst.

Naser sörjde inte den mördade men han kunde inte utesluta att polisens mordutredning skulle komma in på hans relationer till den mördade 48-åringen som kallat Naser "tjallare" och "råtta".

ANNONS

Kanske insåg maffialedaren också att än större bekymmer väntade runt hörnet.

Sedan den 20 februari satt två bilhandlare från Västsverige häktade i Belgien. Paret, Alexander, 27 år, och Ingela, 23 år, hade flyttat till en lägenhet på Avenue Reine Astrid i Waterloo i november året innan. Polisen noterade att de fick regelbundna nattliga besök och att det i garaget stod en rad lyxbilar med olika registreringsskyltar. Då några av bilarna anmälts stulna genomfördes en husrannsakan. En rad falska dokument som tillverkats för att handla med bilar beslagtogs.

Paret berättade att de flytt från Sverige för att komma undan Naserligan.

Det hade misslyckats.

Naser hade ringt Ingela. "Vad gör du din råtta? Vad sysslar du med?", frågade han. "Vänta bara tills jag får tag på dig."

När paret utlämnades till Sverige i början av juni började de berätta för polisen om sina kontakter med Naserligan och med Naser Dzeljilji själv.

Det de berättat ger ny inblick i Naserligans verksamhet och en maffialedares liv.

För polisen har Naser Dzeljilji länge framstått som obestridd ledare för ett omfattande kriminellt nätverk som tjänar pengar på narkotika, spelautomater och beskyddarverksamhet och som GP gett namnet Naserligan.

Han kom till Sverige från Makedonien 1981, ansåg att jobbet som diskare var kvinnogöra och försörjde sig i stället bland annat genom att stjäla plånböcker ur damers handväskor. Han dömdes för grova stölder, misshandel och vapeninnehav vid flera tillfällen fram till mitten av 1990-talet. Sedan dess har han inte dömts för annat än smärre trafikförseelser.

ANNONS

Som Naserligans obestridde ledare har han under senare år kunnat hålla sig i bakgrunden.

Tills nu.

Alexander, som växt upp i en välbeställd familj, hade bott i Belgien under flera år tidigare. Han hade blivit avstängd från internatskolan och andra gymnasier, spelat på hästar och roulette och misslyckats med börsaffärer innan han startade ett företag för att importera bilar med sin dåvarande flickvän som bulvan. När de flyttade isär i slutet av 2002 slog han sig ihop med ett par andra bilhandlare. I samband med affärerna träffade han bilhandlardottern Ingela våren 2003. Under sommaren blev de ett par.

Vid sidan om bilaffärerna festade de och gjorde av med kokain för 50 000 kronor i månaden. Ekonomin var inget problem eftersom bilaffärerna gav slantar.

Affärerna var dock inte snygga.

Alexander och Ingela utnyttjade målvakter, ibland vänner, bekanta och släktingar för att stå som ägare till bilar som finansierades av finansbolag med hjälp av leasingavtal. De fick bolagen att låna ut stora pengar för att köpa bilar, vars värde var mycket mindre än lånen.

Bilarna såldes sedan vidare, försvann utomlands eller anmäldes stulna. Samtidigt importerades stulna bilar och registrerades i Sverige. Företrädare för finansbolag fick betalt för att gå med på affärerna och enligt Alexander hade Naserligan kontakt med en tjänsteman på Bilprovningen som mutades för att registreringen av importerade bilar skulle gå smidigt.

ANNONS

Det var i januari 2003 som Alexander kom i kontakt med Naserligan. Då visste han inte vilka de var.

Han hade varit i Tyskland tillsammans med en chaufför och köpt en Jaguar, en Mercedes och en Audi. Chauffören var skyldig Naserligan pengar och ett tiotal män hälsade på Alexander för att ta en av de tre bilarna som betalning för chaufförens skuld. Alexander protesterade och sa att bilen var hans. Männen ansåg att Alexander i sin tur var skyldig chauffören pengar och att han därför skulle betala dem 50 000 kronor. För att understryka kravet slog de honom. En av männen drog fram en pistol som han haft nedstucken i byxlinningen och satte mot Alexanders panna.

Alexander betalade.

Och var fast.

Först då han läste om Naserligan i Göteborgs-Posten våren 2003 förstod han vilka männen i bilen var.

Mannen med pistolen lärde han känna som Ismail, en då 24-årig man och en av Nasers soldater. Ismail fick Alexander att fortsätta att jobba för Naserligan. När Ismail körde ihjäl sig den 17 september fick Alexander Nasers uppdrag att ordna med begravningen.

- Han är vår kille. Vi har hittat honom, sa Ismail till sina vänner om Alexander.

ANNONS

Ismail informerade Naser om Alexander och hans förmåga att skaffa bilar gratis och "göra vem som helst till miljonär".

Maffialedarens behov av bilar var stort.

Han beställde bilar till sig själv, sina underhuggare och till sina två fruar. En av fruarna var svår att tillfredsställa. Hon bytte bil av de mest skilda anledningar, hävdar Alexander. "Det kunde bero på en fläck på ett säte, på att bilradion inte var bra eller att motorn lät för högt."

Under sommaren startade Ingela ett nytt bolag för bilhandeln. En 21-årig son till Naser blev hennes kompanjon men den verklige uppdragsgivaren var Naser.

Ingela har berättat om ett möte då Naser hyrt sviten på hotell Opera. När hon kom dit hade han dukat upp med kokain. Strängar var utlagda och de båda satt hela natten och gick igenom bilaffärer.

Alexander berättar om ett annat möte hemma hos Naser. Det är vid ett tillfälle då en tidning skrivit att två yrkesmördare var på väg till Göteborg. Alexander fick i uppdrag att hämta en dammsugarpåse. När han lämnade över påsen tog Ismail upp en tjeckisk pistol och gav den till Naser. Ismail tog sedan upp ammunition ur påsen och gjorde ren den. "Att dammsuga upp ammunitionen är ett vanligt sätt för dem att gömma den", säger Alexander i förhöret.

ANNONS

Under hösten litade Naser framför allt på Ingela. Alexander hade hamnat i onåd, hotades och försökte hålla sig undan. Också för Ingela blev dock Nasers krav för svåra.

När paret flyttade till Waterloo var det för att komma undan Naserligan.

Men de kom inte undan.

Naser hälsade till dem att de skulle göra rätt för sig och att han visste att de var i Waterloo.

Kanske var Nasers misstag att han krävde för mycket.

Visserligen gick Alexander och Ingela inte till polisen trots misshandel och hot eftersom de själva gjort sig skyldiga till grova brott. Men när de väl greps såg de ingen annan möjlighet än att prata mot löfte om polisbeskydd och hjälp med en ny identitet.

Alexanders och Ingelas berättelser ledde till att Naser Dzeljilji häktades i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt i mitten av juli, misstänkt för en rad brott i samband med bilaffärerna:

grovt häleri i april och maj 2003,

anstiftan eller medhjälp till rån i Göteborg vid samma tidpunkt,

grov utpressning, alternativt anstiftan till grovt bedrägeri och grovt häleri i Göteborg den 12 augusti till 4 september,

anstiftan eller medhjälp till grov misshandel och olaga hot i Lilla Edet,

ANNONS

grov utpressning alternativt anstiftan till grovt bedrägeri och grovt häleri i Göteborg 11 november, i Mölndal 19 november och i Göteborg 21 november.

En internationell efterlysning har gått ut för att få hem maffialedaren till Göteborg.

Från sitt gömställe har han hört av sig och fått sin försvarsadvokat utbytt.

Kommissarie Ronald Bagge, chef för polisens särskilda insats som utreder grov organiserad gängbrottslighet, är övertygad om att Naser Dzeljilji, trots landsflykten, inte tappat kontrollen över Naserligan.

- Han styr med järnhand, säger Bagge.

I gengäld tycks Naserligan allt mer ha tappat kontrollen över sin verksamhet.

Den 22 september greps Ali, en 29-årig göteborgare och en av Nasers närmaste allierade. Han leder en grupp som ibland kallats Tigrarna eftersom Ali och flera av hans anhängare pryder sig med tigrar i form av tatueringar. Ali åtalades vid Västmanlands tingsrätt i början av december för förberedelse till grovt rån tillsammans med flera andra. Av nio åtalade är åtta göteborgare, bland dem en av Nasers tidigare livvakter och flera andra med känd anknytning till Naserligan.

Ställd inför överväldigande bevisning i form av avlyssnade telefonsamtal och videoinspelade möten har Ali i förhör berättat om hur rånplanerna växte fram när han kom i kontakt med en anställd vid en värdetransportfirma i Västerås. Rånet planerades att genomföras på riksväg 55 samma dag han och andra greps. Rånet hade kunnat ge trettio miljoner.

ANNONS

Ali dömdes häromveckan till fängelse i ett år och tio månader.

ANNONS