I den äldre av de tre misstänkta männens lägenhet i Fröunda hittade polisen i torsdags flera kilo sprängmedel och vapen. Foto: Olof Ohlsson
I den äldre av de tre misstänkta männens lägenhet i Fröunda hittade polisen i torsdags flera kilo sprängmedel och vapen. Foto: Olof Ohlsson

Misstänkt har haft kopplingar till nazism

Mannen i 50-årsåldern som misstänks för bland annat grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har tidigare haft kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Mannen medger att han förvarat vapen och sprängmedel i sin lägenhet. – Han har en förklaring till det här, säger hans advokat Anders Lysén.

ANNONS
|

Sent i torsdagskväll gjorde polisen en husrannsakan i en lägenhet i Västra Frölunda.

Vid bostaden greps en man i 50-årsåldern som bor på adressen. I samband med tillslaget greps också en yngre släkting till mannen och ytterligare en man.

LÄS OCKSÅ:Grannarna chockade efter sprängmedelsrazzian

Vid tillslaget hittade polisen bland annat flera kilo sprängmedel och vapen.

Den äldre mannen och de två yngre männen anhölls senare under natten mot torsdagen misstänkta för grovt vapenbrott, förberedelse tillallmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Advokaten: "Han har en förklaring"

Enligt kammaråklagaren Johan Udén, som leder utredningen, förnekar de tre männen misstankarna, men han vill i övrigt inte gå in på vad de har sagt i förhör.

ANNONS

Mannen i 50-årsåldern som bor på adressen där polisrazzian genomfördes försvaras av advokaten Anders Lysén.

Lysén uppger för GP att hans klient medger att han förvarat sprängmedel och vapen i sin lägenhet, men att han förnekar till att han har haft materialet för att utföra brott.

– Han har vitsordat de praktiska omständigheterna om att han har innehaft vapen och sprängmedel men han menar på att det finns naturliga förklaringar till varför det har varit på det här viset, säger Anders Lysén.

Lysén uppger att han inte närmare kan gå in på hur hans klients förklaring ser ut, mer än att han nekar till att han har haft ett brottsligt uppsåt.

– Jag kan inte gå in på hans förklaring, men han har i vart fall en förklaring, säger Anders Lysén.

Varit engagerad i nazistisk organisation

Enligt uppgifter till GP har den misstänkte mannen varit engagerad i flera högerextrema organisationer genom åren, något Lysén bekräftar.

–Han har varit engageradSvenskamotståndsrörelsen och Soldiers of Odin, men det ligger lång tillbaka i tiden och är inget som är aktuellt i dag, säger Lysén.

Svenska motståndsrörelsen bytte 2016 namn för att ingå iNordiska motståndsrörelsen, NMR, som sedan i fjol är det gemensamma namnet för den nazistiskaorganisationens fyra avdelningar i Norge, Sverige, Finland och Danmark.

ANNONS

När det gäller uppgifterna om att symboler som skulle kunna kopplas till nazism har anträffats i lägenheten där polisen genomförde razzian, uppger Lysén i motsatts till uppgifterna om vapen och sprängmedel, att han inte känner igen dem.

– Jag känner inte till sådana uppgifter, det är inget jag känner till alls, säger Lysén.

Enligt advokaten uppger hans klient att det är han själv som ensam har förvarat vapnen och sprängmedel i sin lägenhet.

Åklagaren: "Får stå för honom"

Kammaråklagare Johan Udén vill i nuläget inte kommentera Anders Lyséns uppgifter.

– Jag kommenterar inte vad han säger, det får stå för honom, säger Udén.

LÄS OCKSÅ: Säpo inkopplat efter sprängmedelsrazzian

ANNONS