Ministern invigde jämställdhetsmyndighet i Angered

"Sverige har fått en ny jämställdhetsmyndighet: ja!" Med de orden klippte jämställdhetsminister Åsa Regnér banden till den myndighet som numera huserar i Angered centrum.

ANNONS
|

Det råder fortfarande ojämställdhet på flera områden i samhället. Det säger Åsa Regnér, som menar att den nya expertmyndigheten behövs för ett snabbare och effektivare jämställdhetsarbete.

En huvuduppgift för myndigheten blir därför att samla in kunskap och utvärdera varför vissa jämställdhetsreformer inte får den effekt som politikerna hoppas på.

– Ett exempel är att mäns våld mot kvinnor inte har sjunkit de senaste tio åren trots en hel del goda insatser från både nuvarande och tidigare regeringar. Då behöver vi som politiker snabbare veta att vi gör rätt saker, och att resurserna används till det som vi har tänkt, säger Åsa Regnér i samband med fredagens invigning.

ANNONS

Förutom analys och uppföljning ska myndigheten även verka som ett stöd till andra myndigheter, landsting och regioner. Ett annat uppdrag är att fördela statsbidrag för olika jämställdhetsprojekt.

Att myndigheten hamnade just i Göteborg har att göra med att "staden har haft ett underskott av statliga jobb", säger Åsa Regnér.

Nya generaldirektör deltog

På plats under invigningen var även myndighetens första generaldirektör: Lena Ag. Hon kommer närmast från organisationen Kvinna till kvinna, där hon har varit generalsekreterare i tio år.

Enligt Lena Ag har intresset var stort för de runt 44 tjänster som har utlysts.

– Vi har fått in 1 350 ansökningar. Vi har nu ungefär 50 personer i vår personal och de kommer från alla delar av landet. Vi har också en bredd palett av kompetenser. Vi har naturligtvis statsvetare och genusvetare, men också jurister, poliser, åklagare, nationalekonomer och till och med militärer, säger Lena Ag.

Ambitionen är att myndigheten ska besitta kunskap inom flera områden där jämställdheten brister. Exempel på områden är inom hälsa, utbildning, ekonomisk jämställdhet samt våld mot kvinnor, vilket även inkluderar hedersrelaterat våld.

Av de personer som sökte tjänsterna var 80 procent kvinnor.

– Det här är ett fält som är väldigt kvinnodominerat, men trots det har vi just nu 70 procent kvinnor och 30 procent män i personalen. Det är jag för tillfället ganska nöjd med, säger Lena Ag.

ANNONS

Myndighetens årliga budget uppgår till cirka 80 miljoner kronor.

ANNONS