Ulf Kamne (MP) menar att 16-åringar borde få rösta i kommunvalet.
Ulf Kamne (MP) menar att 16-åringar borde få rösta i kommunvalet. Bild: Jonas Lindstedt

Miljöpartiet: Låt även 16-åringar rösta i kommunvalet

På fredagen presenterade Miljöpartiet i Göteborg sitt valmanifest. Bland annat vill partiet driva frågan om att införa kommunal rösträtt från 16 år.
– Vi tycker att man är redo att delta i demokratin, säger Ulf Kamne (MP)

ANNONS
|

2016 föreslog den statliga demokratiutredningen att dra ner åldersgränsen till 16 år för att rösta i kommunval.

Utredningen föreslog även att 16 års åldersgräns ska testas i kommunvalet 2018 och 2022. Sedan 2017 är förslaget ute på en remissrunda hos kommuner och myndigheter bland andra.

LÄS MER: Utredning: Ge 16-åringar rösträtt

MP: "Stort politiskt intresse hos unga"

På fredagen presenterade Miljöpartiet i Göteborg sitt valmanifest. I det skriver de gröna bland annat att partiet vill driva frågan om att införa kommunal rösträtt för 16-åringar under nästa mandatperiod.

– Vi vet att det finns ett stort politiskt intresse och engagemang hos unga människor. För den gruppen måste det kännas frustrerande att vara påläst, insatta och medveten, men att inte få rösta, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

ANNONS

MP vill att Göteborg blir en försökskommun så fort chansen ges.

– Det blir ett viktigt steg i att visa att unga människor faktiskt spelar roll, säger Ulf Kamne.

Han är inte heller orolig över att gruppen inte ska vara mogen nog för rösträtt.

– Det är nog väldigt olika, jag vet ju att det finns ungdomar som säger "vad skönt att jag inte måste rösta". Men generellt finns det nog inget som tyder på att 55-åringar är så mycket klokare än 16-åringar, även om man är rätt mycket mer erfaren, men det är inte samma sak, säger han.

Vill prioritera boulevarder

Under nästa mandatperiod vill MP också påskynda processerna med att omvandla flera av stadens stora motortrafikleder till stadsmässiga boulevarder.

Sedan tidigare finns det redan en plan för Backaplan och Dag Hammarskjöldsleden. Men Ulf Kamne är missnöjd med hur arbetet med den senare har nedprioriterats.

– Trafiknämnden har inte haft det tillräckligt högt på agendan, det händer helt enkelt inte så mycket, säger han.

Utöver det pekar Ulf Kamne även ut Almanacksvägen i Kortedala och Oscarsleden som två motortrafikleder som borde byggas om till mer stadsmässiga varianter.

– Om vi tänker att vi ska bygga ihop en tätare stad nära lederna, då måste vi också förstå att det inte kan ligga motorvägar kvar där, det har inte partier riktigt tagit till sig. Vår ambition är att man sätter igång arbetet med alla fyra leder under nästa mandatperiod, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS