Marias hyllning till vårdpersonalen: ”De skapar magi”

Trots rapporter om brister visar en ny undersökning att de flesta är nöjda med vården i Västra Götaland. En som vill hylla vårdpersonalen är Maria Foord som nyligen födde dottern Emma på Östra sjukhuset genom akut kejsarsnitt – två månader för tidigt.
Lokalerna kanske är gråa och trånga men personalen skapar verkligen magi efter de förutsättningar de har, säger hon.

ANNONS
|

Fredagen den 17:e november var ingen vanlig dag i Göteborg. Stora delar av staden spärrades av medan EU:s regeringschefer träffades för ett toppmöte som bevakades av tusentals poliser och orsakade stora problem i trafiken.

För 31-åriga Maria Foord blev dagen än mer speciell. Hon var gravid i vecka 31 och kände att fostret i magen inte rörde sig lika mycket som vanligt under dagen. Sent på kvällen kontaktade hon Östra sjukhuset och åkte dit.

– Vi kom in vid tolv på natten, säger Maria Foord, som till vardags arbetar som analytisk kemist på Astra Zeneca och bor i Härlanda tillsammans med maken Christofer, 35.

ANNONS

Personalen kunde snabbt konstatera att barnets hjärta fortfarande slog, men att det låg ovanligt stilla. De gjorde en CTG-avläsning, en ultraljudsundersökning och ett försök att få barnet att röra sig genom att trycka på magen.

En jättebra upplevelse”

Klockan kvart över två på natten fick Maria beskedet att det fanns för stora risker med att låta barnet ligga kvar i magen och att läkarna tagit beslut om att göra ett akut kejsarsnitt. En halvtimme senare var Emma Belle Foord född.

"Trots att det var dramatiskt och gick väldigt snabbt så kände man sig väldigt lugn", berättar Maria Foord
"Trots att det var dramatiskt och gick väldigt snabbt så kände man sig väldigt lugn", berättar Maria Foord Bild: Anna Svanberg

– Trots att det var dramatiskt och gick väldigt snabbt så kände man sig väldigt lugn. Jag var lite tagen av stunden när jag kom till operationen men min man sa att det var omkring 25 personer där och att alla var hur proffsiga som helst, säger Maria Foord och fortsätter:

– Det var en jättebra upplevelse. Jag minns att en narkosläkare bevakade mig och att sjuksköterskor klappade mig på huvudet. Lokalerna kanske är gråa och trånga men personalen skapar verkligen magi efter de förutsättningar de har.

Många nöjda med vården

Maria Foord är inte ensam om att imponeras av vårdpersonalen. SOM-institutet vid Göteborgs universitet släppte i veckan boken "En brokig gemenskap" där människorna som bor i Västsverige analyseras utifrån deras vanor och attityder på en mängd olika områden.

ANNONS

Undersökningen visar att vården i Västra Götaland får goda betyg. Omkring 50–55 procent tycker att vårdcentraler och sjukhusvård i hemkommunen fungerar mycket eller ganska bra. Bara 19 procent är missnöjda med vårdcentralerna och bara 12 procent är missnöjda med sjukhusen. Resultaten har sett ungefär likadana ut under de senaste åren och variationerna mellan olika län är små.

Ulrika Andersson är undersökningsledare vid SOM-institutet och en av redaktörerna för "En brokig gemenskap". Hon berättar att sjukvården ofta hamnar i topp när människor får svara på vilka samhällsfunktioner som de anser är viktigast.

Ulrika Andersson, undersökningsledare vid SOM-institutet och redaktör för En brokig gemenskap
Ulrika Andersson, undersökningsledare vid SOM-institutet och redaktör för En brokig gemenskap Bild: Göteborgs universitet

– Det är ett ständigt aktuellt område – och de flesta är nöjda. Personalens bemötande är det som människor är mest nöjda med. Den medicinska kvaliteten är en annan sak, säger hon.

Tvärt emot mångas uppfattning

Hon säger också att resultaten kan verka förvånade för de som tagit del av medierapporteringen om långa vårdköer, nedlagda vårdcentraler och enskilda fall där läkare gjort misstag.

– Det skrivs ofta om saker som enstaka nedläggningar och andra saker som rör specifika områden och drabbar några få människor, men för de flesta verkar vården fungera bra. När man exempelvis går till sin vårdcentral för att influensan hållit i sig så får man snabb hjälp.

Vill lugna andra

Maria Foord fick ligga kvar på Östra sjukhuset i nästan fyra veckor efter den dramatiska förlossningen. Nu är hon hemma med den snart fyra veckor gamla dottern Emma och då och då kommer vårdpersonal hem och väger dottern och ser till att hon mår bra.

ANNONS
Emma Belle Foord, fyra veckor gammal
Emma Belle Foord, fyra veckor gammal Bild: Anna Svanberg

Maria vill uppmana andra att inte vara oroliga över att vården inte ska fungera om de skulle hamna i en liknande situation som hon gjorde.

– Jag känner flera som ska ha barn och många känner sig osäkra, framförallt de som är förstagångsföderskor. Men det behöver de inte vara. Personalen är fantastisk och fixar det mesta.

Om undersökningen

En brokig gemenskap är den 71:a forskarantalogin från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Boken består av 11 kapitel skrivna av forskare vid Göteborgs universitet och Högskolan i Borås.

Kapitlen i En brokig gemenskap baseras på data från den senaste SOM-undersökningen i Västsverige, som totalt besvarades av 3 816 respondenter under hösten och vintern 2016/2017.

En brokig gemenskap släpps fredagen den 15:e december och blir då fritt tillgänglig på SOM-institutets webbplats, www.som.gu.se

ANNONS