Hyresgästerna är de stora förlorarna

ANNONS
|

Den 1 juni går kontraktet ut på trean i Björkekärr som Sofia hyr i andra hand. Helst vill hon ha ett förstahandskontrakt, men konstaterar att det bara är att glömma. I stället är hon hänvisad till den tuffa andrahandsmarknaden.

I februari i år kom en ny lag som skulle få bättre snurr på uthyrningen av bostadsrätter. Bland annat kan uthyraren numera helt lagligt sätta hyran utifrån vad bostaden är värd.

Resultatet har blivit att andrahandshyrorna i Göteborg, liksom i Stockholm och Malmö, har stigit drastiskt. I Göteborg har tvåorna ökat mest, med närmare tio procent. Det visar nya kvartalssiffror från Blocket. Året innan var motsvarande ökning knappt fyra procent.

ANNONS

Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket, tror att den nya uthyrningslagen har haft effekt och att debatten kring den nya lagen har gjort att fler fått upp ögonen för möjligheten att hyra ut sin lägenhet.

– De som redan hyr ut ser chansen att höja priset och de som hyr ut för första gången kan också sätta ett högre pris, säger hon.

Blockets statistik över lägenheter för uthyrning visar att fler lägenheter har kommit ut på marknaden efter lagändringen.

Men Sofia Lerjéus har inte märkt någon skillnad i sin jakt på bostad.

- Absolut inte. Det finns inte mycket ute. De som finns att söka är det hård konkurrens om, säger hon.

Även Michael Landén, 25, vet hur tufft det kan vara att hitta en lägenhet i Göteborg. De två senaste åren har han bott på fem olika ställen. Som längst har han bott i samma lägenhet i nio månader. Den senaste tiden har sovit på soffan hos två vänner, men nu har han precis hittat en tredjehandslägenhet han får stanna i till augusti.

När han jämför priserna den här gången med när han sökte lägenhet för ett år sedan tycker han att det har blivit dyrare.

– Det känns som många tar ut någon tusenlapp extra och är man student är det mycket pengar, säger han.

ANNONS

Michael Landén vet inte hur länge till han orkar flytta runt.

- Jag pallar väl det här i några år till, men det kommer inte att vara hållbart i längden.

Tidigare har bostadsrättsägare som hyr ut i andra hand bara tillåtits ta ut månadsavgiften till bostadsrättsföreningen plus driftskostnader som el, bredband och slitage av möbler. Nu får även kapitalkostnaden för lägenheten bakas in i hyran. Riktmärket är fyra procent per år av lägenhetens marknadsvärde.

För en lägenhet som kostat tre miljoner kronor och har en månadsavgift på 1 900 kronor landar hyran på 11 900 kronor.

(3 000 000*0,04)/12 + 1 900 = 11 900 kr i hyra.

Den nya lagen gäller inte hyresrätter.

Källa: Justitiedepartementet

Genomsnittshyror första kvartalet 2013. Samma period 2012 inom parentes.

Ettor 4 206 kr (3 796 kr)

+7,1 Ökning i procent.

Tvåor 6 451 kr (5 890 kr)

+9,5 Ökning i procent.

Samtliga lägenheter: 5 193 kr, (5 487 kr)

+5,7 Ökning i procent.

Källa: Blocket

ANNONS