Högt tryck i Nordstan på Världsdiabetesdagen

Nästan fem procent av Sveriges befolkning har diabetes och många vet inte om att de är drabbade. Under Världsdiabetesdagen spreds kunskap om sjukdomen i Nordstan.

ANNONS
|

Margareta Johansson står i kö för att ta blodprov. Hon har flera vänner och släktingar som har diabetes och tycker att det är viktigt att lära sig mer om sjukdomen.

– Vet man ingenting om diabetes vet man inte vad man ska göra om man själv eller någon annan drabbas, säger hon.

Världsdiabetesdagen grundades 1991 av International Diabetes Federation och Världshälsoorganisationen (WHO), med målet att uppmärksamma ökningen av antalet sjukdomsfall.

Många myter att sticka hål på

Joakim Falkenström föreläste i Nordstan under dagen. Han är diabetessköterska och diabetescoach, med fokus på motion och kost.

– Det är viktigt att veta att diabetes typ 1 och typ 2 är två olika sjukdomar, med olika behandlingar.

ANNONS

Alla med diabetes typ 1 behöver insulin dagligen, vilket bara gäller för en del av de med diabetes typ 2. Viktnedgång och motion kan hjälpa den som är drabbad av diabetes typ 2 att må bättre. Men Joakim Falkenström betonar att sjukdomen inte är ett resultat av dåliga matvanor.

– Diabetes är ärftligt. Det är en myt att man skulle få diabetes av att ha ätit för mycket socker, säger han.

Diabeteshunden förändrade livet

En bit bort kastar Annica Hansson ett koppel till hunden Spira, som fångar det i munnen.

– Jag fick diabetes för 35 år sedan ungefär, och min första diabeteshund för 15 år sedan. Det förändrade livet – jag kunde äntligen vara ute utan att vara rädd för att falla ihop, säger hon.

Spira släpper inte sin matte med blicken. Hunden känner av om Annica Hansson får för högt eller lågt blodsocker, och varnar henne.

Fem dödsfall om dagen

Diabetes är orsaken till fem dödsfall i Sverige varje dag. Kent Olaisson, ordförande i Diabetesförbundet i Västra Götaland, är glad att se att så många stannar till i Nordstan för att lära sig mer om sjukdomen.

– Det är jätteviktigt att vi når ut med kunskap och information, säger han.

ANNONS

​Fakta: Diabetes

  1. I Sverige har 450 000 personer diabetes. 85-90 procent av dessa har typ 2-diabetes.
  2. Insulin behövs för att vi ska kunna reglera vårt blodsocker. Typ 1-diabetes innebär att kroppen slutar bilda insulin. Den som har typ 2-diabetes kan bilda ämnet, men inte tillräckligt.
  3. Den som har diabetes typ 1 behöver därför tillföra insulin. Det gäller även ungefär en tredjedel av dem som har diabetes typ 2. Lika många behöver äta tabletter för att reglera sitt blodsocker. För övriga består behandlingen av hälsosam kosthållning och fysisk aktivitet.
  4. I nuläget går det inte att bota diabetes.
  5. 150 000 personer tros ha diabetes utan att veta om det.
ANNONS