Här visar polisen NMR vilka som bestämmer

När nazisterna inte fick sin vilja igenom gick de till attack mot journalister som bevakade sammankomsten. Polisen gav raka besked om att NMR inte kunde diktera några villkor. – Det är polisen som bestämmer här, sa ett polisbefäl till nazistledaren Pär Öberg.

ANNONS
|

(Foto: Magnus Sundberg/eyewitness.nu)

Efter att polisen tog beslut om att avbryta Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg uppstod ett flera timmars långt dödläge vid Focus-huset längs Fabriksgatan.

LÄS OCKSÅ:22 nazister anhållna efter demonstrationerna

Organisationen krävde att NMR:sgripne ledare Simon Lindberg skulle släppas på fri fot för att mötesdeltagarna skulle lämna platsen. Ett krav polisen inte gick med på.

Krävde att gripne ledaren skulle släppas

Under dödläget försökte NMR också att köra bort journalister som bevakade sammankomsten. Frilansfotografen Magnus Sundberg var en av dem som arbetade på plats. Han filmade en sekvens där NMR:s talesperson Pär Öberg hamnade i ordväxling med polisen. Öberg menade att journalisterna inte hade rätt att befinna sig vid platsen då de inte hade någon godkänd pressackreditering från NMR.

ANNONS

– Nu är det så här. Vi har ett ackrediteringssystem och ska de springa runt och fota våra ansikten ska de ha ackreditering från oss, säger Pär Öberg till polisbefälet i Magnus Sundbergs videoklipp.

Polisen förklarar dock att NMR inte är de som bestämmer vid platsen.

– Vi bestämmer vilka som får vara här inne, säger polisbefälet samtidigt som Pär Öberg svarar: ”Nej det gör ni inte”.

På frågan från polisen vad Öberg skulle göra åt saken svarar nazistledaren:”Det får du se”.

Omkring tio minuter senare attackerades flera journalister vid platsen av nazister. Vid området där NMR befann sig hade polisen upprättat ett så kallat PL24-område.

LÄS OCKSÅ:Journalister och fotografer attackerade av NMR

– I det området är alla personer skyldiga att följa polisens anvisningar och vi kan fatta beslut om det enligt paragraf 24 i polislagen. Då får man helt enkelt rätta sig efter polisens bedömningar för att vi ska kunna upprätta ordning. Besluten och bedömningarna vi tar är det inte någon annan som kan bestämma över, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.

"Viktigt att uppmärksamma"

Frilansfotografen Magnus Sundberg, som dokumenterade ordväxlingen mellan Pär Öberg och polisen, tycker att det är viktigt att uppmärksamma journalisters arbetsvillkor vid bevakningar av odemokratiska organisationers sammankomster.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Cwejman: Sveriges poliskår ska ha tack

Han berättar att han tidigare under veckan uppmärksammade att NMR skrev på sin hemsida att de krävde att journalister som ville bevaka dem skulle ansöka om särskilda presskort.

–Det fick mig att höja på ögonbrynen och det hade jag med mig i bagaget. Representanter för media är deras motståndare. De vill strypa det friaordet och det gör NMR väldigt tydligt när de kallar tidningsägare, chefredaktörer, skribenter och författare för förbrytare. På så sätt är det rätt logiskt att de vill ha kontroll över vilka som befinner sig vid deras demonstrationer, men det sitter ju i ryggmärgen hos Sveriges journalister, att det i ett demokratiskt land inte fungerar så, säger Magnus Sundberg.

"Grundläggande för demokratin"

Sundberg menar att det är viktigt att samma reflex finns hos enskilda poliser.

– När pressfriheten inskränks, vilket det blir frågan om i det här fallet, så måste polisen ingripa och tala om vad det är som gäller. I det här fallet var det en kollega som var på plats och hämtade befälet som talade om för Pär Öberg vad som gällde, säger Sundberg och fortsätter:

– Det är viktigt att det här uppmärksammas. Vi ser tendenser i andra länder nära oss där pressfriheten inskränks som i Polen och Ungern. Vi har också en president i USA som hånar pressen i nästan samtliga sina möten. Det är grundläggande för demokratin att vi ska kunna göra vårt arbete. Det är inte en fråga bara för polisbefäl utan det är något som varje enskild polistjänsteman bör bära med sig, säger Magnus Sundberg.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Ex-nazisten: "Att folk fortfarande kan tro på det där"

ANNONS