Här får ensamkommande bo kvar

De flesta av Sveriges kommuner flyttar asylsökande ungdomar till Migrationsverkets boenden när de bedöms vara myndiga. Men det finns undantag.

ANNONS
|

Vissa unga asylsökande har fått sin ålder uppskriven efter en åldersbedömning, och därmed bedömts vara myndiga utan att de själva uppgett det. Alingsås har valt att låta de ungdomar vars ålder ännu inte bedömts av Rättsmedicinalverket bo kvar tills vidare.

– Nämnden har fattat ett undantagsbeslut för dem som har fått sin ålder uppskriven, samtidigt som de har fått ett utvisningsbeslut, vilket innebär att de kan överklaga beslutet, säger Karin Alvermalm, tillförordnad chef i socialförvaltningen.

Privatpersoner hjälpt till med boende

Hon säger att det var lättare för ungdomarna att flytta när Migrationsverket hade ett boende i Sollebrunn. Då kunde de stanna i kommunen i väntan på beslut. Nu är boendet stängt, och flytten blir längre.

ANNONS

– Vi ser att vissa flyttar ändå. Men vi har ett starkt civilsamhälle här i Alingsås, och genom de kontakterna har en del ungdomar kunnat få ett eget boende i kommunen, utan vår inblandning, säger Karin Alvermalm.

Situationen i Alingsås är inte unik. Rörelsen Vi står inte ut arbetar för att alla ungdomar ska kunna stanna i de kommuner där de hunnit rota sig efter flykten från hemlandet. Vi står inte ut lyfter fram en rad kommuner där civilsamhället hjälpt till med ideella familjehem eller andra sorters boenden för de väntande ungdomarna. Partille, Ale, Mark och Lysekil hör till kommunerna i Västsverige där privatpersoner sett till att ungdomarna sluppit flytta.

"Vi fraktar runt de här unga som boskap"

I Luleå och Degerfors har kommunpolitiker under sommaren fattat tillfälliga beslut om att låta ungdomar stanna i väntan på asylbeslut. I Uppsala beslutade socialnämndens ordförande Kjell Haglund (V) nyligen att de som fyller 18 mellan mitten av juli och mitten av september i år får bo kvar. Snart ska socialnämnden fatta beslut om framtiden för de ungdomar som kommer att fylla 18 under resten av året. Totalt rör det sig om ungefär 130 stycken.

– Personligen tycker jag att det är förskräckligt att vi fraktar runt de här unga som boskap i landet. Rent humanitärt borde de få stanna, säger Kjell Haglund (V), ordförande för socialnämnden i Uppsala.

ANNONS

Regeringen och Vänsterpartiet beslutade nyligen att ge ett bidrag på totalt 195 miljoner kronor till kommunerna för att de asylsökande ungdomarna ska kunna bo kvar. Uppsala kommer att få 7 miljoner kronor, och Kjell Haglund räknar med att ungefär 12 miljoner till skulle behövas. Pengar som inte finns, säger Kjell Haglund.

– Min förhoppning är att regeringen kommer att skjuta till mer medel. Det här är alldeles för lite pengar för att kommunerna ska kunna leva upp till det som förväntas av dem. Risken är annars att det här bidraget försvinner ner i ett svart hål, att kommunerna inte gör någonting åt situationen, säger han.

I Stockholm får ungdomarna stanna

Från Stockholm kom besked under fredagen om att man valt att låta de ungdomar som fyller 18 år stanna tills asylprocessen är färdig. 400 ungdomar berörs av beslutet. I Malmö pågår just nu diskussioner om hur kommunen ska agera. Enligt vice ordförande i socialnämnden, Janne Grönholm (Mp), kommer ett beslut att fattas inom en snar framtid.

– Ambitionen är att ungdomarna ska få stanna. Men eftersom det saknas pengar måste vi ta ett politiskt beslut om detta, säger han.

ANNONS