Hälften av göteborgarna lider av D-vitaminbrist

ANNONS
|

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har analyserat prover från 540 blodgivare under ett års rid. Mellan november och april hade hälften av dessa för låga D-vitaminvärden i blodet.

D-vitamin är viktigt för kroppens kalkbalans, skeletthälsa och immunsystem. Även om orsakssambanden inte är helt klarlagda har senare tids forskning associerat D-vitaminbrist med ökad risk för bland annat diabetes, multipel skleros, hjärtkärlsjukdom, cancer och nedstämdhet.

D-vitamin bildas i vår hud när vi exponeras för solljus. Problemet är att solljuset över Sverige och Norden inte räcker för att bilda D-vitamin under årets mörka månader.

På Högskolan i Skövde forskar professor Dennis Larsson om D-vitaminbrist sedan 1984. Han pekar på att det finns flera olika sätt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Här är hans lista:

ANNONS

1) Fysisk aktivitet – gå gärna ut och promenera 30 minuter på dagen, runt lunchtid är bra, använd solskydd sommartid

2) Var noga med dina råvaror i den mån det går och ät fet fisk regelbundet

3) Ät kosttillskott under vinterhalvåret, mellan oktober och mars.

I sin forskning ser Dennis Larsson en tydligkoppling mellan D-vitaminbrist och prostatacancer: Män med mörkare pigmentfärg som bor på det norra halvklotet löper en högre risk att drabbas av prostatacancer på grund av att nedsatt D-vitaminbildning.

- Den viktigaste aspekten av den forskning jag arbetar med handlar om att hitta nya behandlingsformer för cancer, då det visat sig att just D-vitamin i olika former är effektiva i behandlingen av prostatacancer, bröstcancer och koloncancer, säger Dennis Larsson.

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

– För att få i sig för mycket D-vitamin får man äta extremt mycket, så den risken är väldigt liten. Men det är som med allting annat; det finns ett fönster som är hälsosamt och när det gäller D-vitamin handlar det om någonstans mellan 50 och 100 nanomol per liter blod, säger Dennis Larsson.

ANNONS