Gustav II Adolf tittar fram efter restaurering

ANNONS
|

På torsdagsförmiddagen tog den gamle krigarkungens "semester" slut. Sedan september i fjol har han konserverats och varit täckt av ett blåtonat skynke.

Nu är det omfattande restaureringsarbetet, som kostat två miljoner kronor, avslutat.

Efter nästan 160 år i Göteborgs hårda klimat, med blåst och regn, har statyn av Göteborgs grundare fått en rejäl helkroppslyftning. En stab av konservatorer har skrapat, putsat, lagat och gjort kungen fin igen.

- Nu framträder de många detaljerna på statyn mycket mer. Lejonet på Gustavs sköld, stygnen på hans stövlar, spetskragen och hans ansiktsdrag är mycket tydligare nu när vi fått bort beläggning och smuts, berättar Oskar Hägg, projektledare för konserveringen på park- och naturförvaltningen.

ANNONS

Rost från kappan har färgat sockeln En av de största utmaningarna med arbetet var att få ur kärnmassa ur Gustavs kappa.

- I kappan finns det kvar gips från gjutningen, som sugit åt sig fukt när det blivit sprickor. I kombination med järngallret som håller ihop kappan inuti, har det läckt ut gips färgat av rost under lång tid. Vi har nu lagat sprickorna och försökt få ut en del av gipset, säger Oskar Hägg.

Den orange gipsen från kappan har läckt ner över bronsskulpturen och marmorsockeln, som på senare år varit mer brun och grön än vit.

- Marmor är ett väldigt poröst material som gärna suger åt sig fukt. Det har krävts många behandlingar för att den ska få tillbaka en någorlunda ljus färg. Det är omöjligt att få den helt vit men vi har gjort så gott vi har kunnat, säger Oskar Hägg.

Under konserveringen har Gustav Adolf också fått ett nygjutet nytt svärd. Även kandelabrarna som omger statyn har behandlats.

ANNONS