Gripna på Landvetter - kopplas till nazistmarsch

Polisen har gripit två tyska medborgare på Landvetter flygplats under fredagen. Gripandet kopplas till lördagens nazistdemonstration i Göteborg. – Det är uppenbart att de är här för morgondagens nazistdemonstration, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

ANNONS
|

Två personer har under fredagsförmiddagen gripits på Landvetter flygplats. Polisen uppger att det finns en koppling till lördagens nazistdemonstration i Göteborg.

– Det kan man absolut konstatera. Det är uppenbart att det är de är här för nazistdemonstrationen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

De två personerna har anhållits av åklagare. Jouråklagaren i Göteborguppger för TT att det rör det sig om två män, 26 respektive 27 år gamla, som båda är tyska medborgare, och de ska vara misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

– Personerna hade vapen med sig, det finns misstankar att de har kopplingar till högerextrema grupperingar. De har begärt försvarare, vilket troligen blir klart under lördagen, säger Ann Öberg på åklagarmyndighetens presstjänst till TT.

ANNONS

Landvetter bekräftar händelsen

Polisen vill inte bekräfta att personerna har haft vapen med sig.

– Detta är en känslig situation som vi inte vill gå vidare in på, säger Stefan Gustafsson.

Landvetter flygplats bekräftar händelsen för GP.

– Vi känner till att det har inträffat en incident, utöver det hänvisar vi till polisen, säger Fredrik Elgh vid Swedavias pressjour.

Han förklarar samtidigt att flygplatsen fått särskilda angivelser över hur man ska agera under helgen.

– Vi har fått instrukioner av polisen som vi följer, säger han.

ANNONS