Grön konst nu på Gunnebo hela sommaren

Efter natur och odling på Avenyn och Götaplatsen nådde Gothenburg green world på lördagen Gunnebo slottspark och Mölndal.

ANNONS
|

På lördagen fortsatte det som kallas Gothenburg green world med invigning av konstnärsinstallationer uppe vid Gunnebo slott och nere i Mölndal.

I parken vid Gunnebo, i östra Mölndal, har två inbjudna Land Art-konstnärer, holländaren Will Beckers och tysken Rainer Gross, byggt upp var sin installation där deras naturmaterial samspelar med parkens träd och landskap.

Will Beckers är känd bland annat för sina stora, ihåliga "kokonger" som han byggt av långa slanor iolika trädslag som hassel, al eller pil, och som den nyfikne kan klättra in i.

Vid Gunnebo slott har han nu, på en kulle alldeles intill slottet, flätat ett långt "rede" eller "bo" av slanor han samlat ihop i parken.

ANNONS

– Jag är bara deltidskonstnär, skämtade Will Beckersmed invigningspubliken som samlats på kullen.

– Den andra delen av jobbet gör naturen, fortsatte han.

Om denne Land Art-konstnär hadefått, så hade han som tidigare på andra platser där han byggts sina bon, också planterat växter i och runt skapelsen.

– Då hade dessa växter vuxit ochtill slut omslutit hela boet samtidigt som det jag byggt upp därinne saktahade multnat bort, berättade Will Beckers för publiken.

Men - i Gunnebo slottspark är bestämmelserna för vad man får och inte får göra med och i till exempel marken tydligen så stränga, att inte ens en inbjuden naturkonstnär får plantera något.

Lite senare på lördagseftermiddagen invigdes ytterligare några Land Art-installationeri Mölndal.

Nere i Forsåker på gamla Papyrus industriområde finns ett bågformat verk - Janus - som står som en port mot äpplelundarna upp mot Kvarnbyn. Denne naturkonstnär är italienaren Roberto Conte.

I Mölndals stadspark har engelsmannen Stuart Frost förstomformatett stort,gammalt poppelträdoch sedan "tatuerat" det med borrhål som bildar ettrepetitivt mönster.

Alla dessa Land Art-verk finns att uppleva hela sommaren.

Bakom satsningen Gothenburg green world står bland andra Göteborgs och Mölndals kommuner, Botaniska trädgården och Liseberg men även parker och trädgårdar i grannkommuner marknadsförs, som vid Jonsereds herrgård, Råda säteri och Tjolöholms slott.

ANNONS

Syftena är allt från att, som det heter, "inspirera till ekologisk odling och livsstil " till att "erbjuda Nordens främsta trädgårdsdestination".

ANNONS