GP:s mest lästa reportage 2018

GP listar elva söndagsreportage som har engagerat, irriterat och berört läsarna som mest under året.

ANNONS
|

I september granskade GP kristna Hällebergsskolan, något som bland annat resulterade i att rektorn avgick. Granskningen rev upp gamla sår hos före detta eleven Sandra Lundberg som kontaktade redaktionen och intervjuades om sin skoltid. Några månader senare ringde GP upp för att höra vad som hände efter publiceringen.

LÄS MER:Efter granskningen: Sandra hoppades på en ursäkt

Under året läste även många om Backabranden, 20 år efter katastrofen, kartläggningen av Göteborgs olösta gängmord och fyra berättelser om hur det är att identifiera sig som något annat än kvinna eller man.

LÄS MER:Leo läste inte de negativa kommentarerna

Här nedan hittar du förra årets populäraste reportage:

Michelle: "Det handlar om liv och död"

grade crossed
Michelle Simonssons make Marcus Simonsson dödades i sitt hem medan barnen lekte på övervåningen och hans hustru stod några meter ifrån. Mördaren: hans barndomsvän. Michelle berättar om sorgen efter sin förlorade make och om den ständiga rädslan för den dömde mördaren.

 

– Vem tar ansvaret om det händer mig något? Vem tar hand om mina barn? Mina barns största rädsla är att det ska hända mig något. Han har mördat min man och nästan tagit livet av två människor till. Det var drygt två år sedan och han har fått vara ute själv.

 

Läs reportaget här: "Det handlar om liv och död"

Granskningen av Hällebergsskolan

grade crossed
I flera delar granskar GP den kristna Hällebergsskolan i Ljungskile och dess huvudman Hällebergsförsamlingen. Både nuvarande och före detta elever berättar hur undervisningen och sektliknande inslag fick dem att må mycket dåligt, att man pratade om världen utanför församlingen som "avfallet" och att musik och teater ansågs vara synd.

 

Minst tio personer hade försökt att ta sina liv.

 

Läs alla delar av granskningen här: GP:s granskning av Hällebergsskolan

Ickebinära tar steget ut

grade crossed

Fyra unga göteborgare berättar om sina könsidentiteter som frångår det binära systemet man och kvinna. Men känslan av att ha blivit tilldelad fel kön kan ofta leda till psykiskt lidande och ohälsa. Emi Zander, som intervjuas i reportaget, berättar att många av dens ickebinära vänner är döda i dag.

 

– Det är så många av mina vänner som har tagit sitt liv eller försökt göra det. Jag har inte en enda ickebinär vän som inte tar ångestdämpande eller antidepressiva.


 

Läs reportaget här: Ickebinära tar steget ut

Så gick det för familjerna på Meros camping

grade crossed

Barnen lekte bland sopor, bodde i kalla stugor och husvagnar och hade missbrukare som grannar på Meros Camping i Askim. När vintern närmade sig fattades ett unikt beslut. Åtta rumänska barnfamiljer erbjöds lägenheter.

 

Tio år senare besöker GP familjerna som fick en ny chans. 


 

Sju år – 31 olösta gängmord

grade crossed

31 människor har fallit offer för Göteborgs dödliga gängvåld sedan 2011, utan att någon gärningsperson har kunnat dömas för något av de 25 dåden.

 

I två fall har två små barn dött: åttaåriga Yusuf Warsame efter att en handgranat slängdes in i lägenheten han befann sig i och fyraåriga Luna när bilen hon färdades i sprängdes. GP kartlägger de olösta mordfallen sedan sju år tillbaka.


 

Läs kartläggningen här:  Sju år – 31 olösta gängmord

Lämnade allt för att slåss mot IS

grade crossed

Flera svenskar har anslutit sig till kurdiska YPG-milisen i Syrien för att slåss mot Islamiska staten. GP träffar göteborgaren "Firat" som gick från breakdanceprofil till soldat. Han var tillbaka i Sverige efter en splitterskada i benet men hade inga planer på att stanna. Han skulle åtgärda skadan, vila upp sig och återvända till Syrien. Bilden till vänster är en arkivbild.

 

– Mentalt är jag fortfarande vid fronten. Jag är ovan vid att gå civilklädd och jag känner mig naken utan mina vapen.

 


Backabranden - 20 år sedan tragedin

grade crossed


Den 29 oktober 1998, exakt klockan 23.42.02, inregistrerades det första samtalet till SOS Alarm. Det skreks, det bönades, det vädjades i luren. Det var larmet som satte Göteborg på världskartan och gav onda föraningar om en tragedi som kostade 63 unga människor livet.

 

20 år efter Backabranden pratar GP med överlevarna, familjerna, brandmännen, poliserna och andra som kom nära katastrofen.


 


"Jag blev vidrig efter branden"

grade crossed


Första gången Shirin Shaker intervjuades i tv var hon fortfarande hes av röken. Hon var 13 år och hade mist båda sina systrar i diskoteksbranden. Åren efter beskriver hon som en "jordbävning som aldrig slutade".

 

GP träffar henne i hemmet i Örnsköldsvik, 20 år efter Backabranden.


 


Läs reportaget här: "Jag blev vidrig efter branden"

Linda, 38, sparar för ekonomiskt oberoende - och tidig pension

grade crossed


Linda Carlund, 38, har lagt om hela hushållsekonomin – och satsar på att bli ekonomiskt oberoende innan hon fyllt 57.

 

– Jag vill kunna stå på egna ben om något händer, och varken vara beroende av samhället eller min man, säger hon.


 


Den tyska övervakningsskräcken

grade crossed


De använder inte sina riktiga namn på Facebook, betalar sällan med kort och värnar sin integritet. Grannlandet Tyskland sticker ut med sitt dataskydd, och med två övervakningsregimer i modern tid har de goda skäl att vara försiktiga.

 

– Om jag kan dölja mina uppgifter, då gör jag i regel det, säger Florian Grundmüller, 29, bosatt i Berlin.


 


Läs reportaget här: Den tyska övervakningsskräcken

Rökkaféet stängdes: "Livsfarligt"

grade crossed


En dödsfälla. Det kallar räddningstjänsten restaurangens rökhall för vattenpipor. På kort tid har vattenpipekaféerna blivit ett större problem för polisen än svartklubbarna. GP följer med på tillslag.

 

– De som är med i de kriminella nätverken försöker tjäna pengar på allt de kan. Och det finns mycket pengar i vattenpipekaféerna, säger kommunpolisen Fredrik Lennartsson.


 


comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS