Got Event svarar på kritiken om upphandlingarna

MSP Event, som deltog i en av upphandlingarna inför ridsports-EM, kallar processen "rutten". Nu svarar Got Event på kritiken.

ANNONS
|

GP berättade i lördags att upphandlingen kring mobila enheter till ridsports-EM, som till exempel tillfälliga läktare och tält, kommer att prövas av förvaltningsrätten senare i år.

Företaget som valt att driva frågan juridiskt är MSP Event från Luleå. I en intervju med GP var företagets vd Mikael Nilsson hård i kritiken mot Got Event.

– Det var inte rumsrent. Jag tog mig tid att skriva en välgrundad offert och anbud och det var uppenbart att de inte vill ha en vanlig upphandling, sa han bland annat.

I den första vändan underkändes MSP Event offert för att den var för sent inlämnad. Det menade Mikael Nilsson var ett svepskäl för att offerten snabbt skulle kunna avfärdas.

ANNONS

I fredags gick det inte att få tag i någon från Got Event som ville bemöta kritiken men nu menar Got Events evenemangschef Anders Albertsson att MSP Event fick flera chanser.

– Vi kan bara konstatera att offerten kom in för sent. Men de bjöds ju in till en förnyad offert via direktupphandling så det fick ju en chans till även om de egentligen inte klarade sig i första vändan, säger han.

Att MSP Event till slut föll bort har att göra med att företaget inte levde upp till de skall-krav som fanns. Skall-krav är de villkor som leverantörer måste uppfylla för att ens kvalificera sig till kampen om kontrakten. I det här fallet handlade det om att företaget inte kunde visa att man genomfört liknande uppdrag tidigare, enligt Anders Albertsson.

– De hade inga referenser som var i närheten av vad vi krävde för att kunna genomföra ett så komplicerat uppdrag, säger han.

I våras fanns det tre upphandlingar hos förvaltningsrätten som var kopplade till EM i ridsport. Förutom underlaget och mobila enheter var även upphandlingen kring tv-produktion en fråga för domstolen. I de två sistnämnda fallen inledde Got Event först vanliga upphandlingar men valde sedan att avbryta upphandlingarna och göra om dem till direktupphandlingar i stället. En förklaring till det var tidsaspekten, enligt Anders Albertsson.

ANNONS

– Vi var rädda att helt enkelt stå utan några anbud alls och detta följer lagen enligt vår juridiska expertis. Därför valde vi att göra så för att inte tappa tid.

Anders Albertsson vill också bemöta kritiken från De Grondslag, den nederländska underlagsleverantören som fick rätt mot Got Event i förvaltningsrätten. De Grondslag har sagt att om de vunnit upphandlingen så hade Heden inte fått några skador eftersom de hade velat lägga ett skyddande lager på konstgräset.

– Vår underlagsexpert dömde ut den lösningen eftersom att det hade blivit fel svikt i underlaget för hästarna. Men det var ju självklart något som vi också undersökte.

ANNONS