Fritt fram för studentflak i centrala Göteborg

ANNONS
|

För andra året i rad nekas Stockholmsstudenterna att köra förbi bland annat Sergels torg och Kungsträdgården.

– Åtgärderna behövs för att garantera god framkomlighet för uttryckningsfordon och kollektivtrafik, säger Erik Johansson på trafikkontoret i Stockholm.

När studentflaksrestriktionerna infördes för första gången 2012 pågick flera omfattande vägarbeten i centrum. I år är det framför allt vid Sergels torg som det byggs om, men trafiksituationen beskrivs ändå som ansträngd.

– Vi har fått väldigt få klagomål från studenter, så då väljer vi att fortsätta med de här reglerna, säger Erik Johansson.

I Göteborg pågår en rad olika vägarbeten i centrum. Men Eva-Britt Andersen, planeringsledare på trafikkontoret i Göteborg, ser ingen anledning att gå i Stockholms fotspår.

ANNONS

– För några år sedan hade vi problem med att studentflaken körde in i kontaktledningar och förstörde för spårvagnstrafiken, det har blivit mycket bättre nu. Vi har tagit fram en rekommenderad färdväg tillsammans med polisen och det har fungerat bra, säger hon.

Till skillnad från Stockholm ska utryckningsfordonen i Göteborg inte ha några svårigheter att ta sig fram under studentveckorna, enligt Eva-Britt Andersen. Även kollektivtrafiken flyter hyfsat.

Tror du att Göteborgs studenter skulle acceptera att inte få köra förbi Götaplatsen?

– Nja. Alla vill till Götaplatsen och så länge de sköter sig är vi nöjda, säger Eva-Britt Andersen.

Förutom reglerna för var studentflaken får framföras finns också tydliga säkerhetsregler. Inte minst eftersom det inträffat en rad allvarliga olyckor genom åren.

Under 2013 års studentfirande har en olycka rapporterats till polisen i Göteborg. Den 31 maj fördes en tjej och en kille till Sahlgrenska sjukhuset sedan de ramlat från ett lastbilsflak under studentfirandet utanför Operan. Båda skadades lindrigt.

Polisen kontrollerar regelbundet att flaken uppfyller säkerhetskraven under studentveckorna.

I dag är årets mest intensiva studentdag i Göteborgsområdet. Eleverna på ett 20-tal skolor springer ut och ska åka flak.

De sista eleverna firar sin student den 12 juni.

Jensen gymnasium, Ingrid Segerstedts gymnasium, Cybergymnasiet, Framtidsgymnasiet, Kunskapsgymnasiet, Praktiska, Thoren Innovation School (före detta Portalens Gymnasium) IT-gymnasiet, SKF Tekniska gymnasium, Göteborgsregionens tekniska gymnasium, Rytmus musikergymnasium, Sjölins gymnasium, Hulebäcksgymnasiet (Mölnlycke), Krokslättsgymnasiet (Mölndal), Mimers hus, (Kungälv), Aranäsgymnasiet (Kungsbacka), Elof Lindälvs gymnasium (Kungsbacka), Hallands ridgymnasium, Kungsbacka praktiska gymnasium, Ljud&bildskolan (Kungsbacka), Nösnäsgymnasiet (Stenungsund), Almåsgymnasiet (Borås), Bäckängsgymnasiet (Borås), Sven Eriksonsgymnasiet (Borås) samt Viskastrandsgymnasiet (Borås).

Studentflaken får inte framföras i spårvagnsspåren, men det är fritt fram att köra på alla andra vägar. Trafikkontoret och polisen har tagit fram en rekommenderad rutt.

Inför varje studentflakstur måste föraren eller arrangören meddela polisen om färdväg och klockslag.

Polisen kontrollerar att ekipagen lever upp till säkerhetskraven.

På totalt åtta gator i centrala Stockholm har polisen och trafikkontoret valt att förbjuda trafik med studentflak.

Polisen övervakar avstängningarna och kontrollerar att flaken uppfyller säkerhetskraven.

Varje studentflak måste meddelas till polisen i förväg.

ANNONS