Fortsatt låst läge i svensk politik

ANNONS
|

Både Alliansen och de rödgröna har fortsatt varsitt sorgebarn i GP/Sifos opinionsundersökning för maj. Miljöpartiet hamnar för andra månaden i rad under riksdagsspärren, den här gången med 3,7 procent av väljarstödet. Där har Kristdemokraterna befunnit sig under lång tid och skulle vid val i dag endast samla 2,7 procent av rösterna. Närmast flåsas de i nacken av Feministiskt Initiativ som bara befinner sig 0,1 procentenheter bakom.

Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kan mycket komma att förändras innan valet nästa höst.

– Det är först när man går in i valåret som opinionsmätningarna börjar likna det färdiga valresultatet enligt de analyser vi har gjort, säger han.

ANNONS

SD stabila i opinionen

De partier som fortsatt går starkast är Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De sistnämnda har under lång tid redovisat ett väljarstöd mellan 16 och 17 procent enligt Sifo.

– De går sannolikt mot ännu ett val där de stärker sin position. De är lite av ett fenomen. De har aldrig gått bakåt i ett val som de har ställt upp i. Det finns inget parti i världshistorien som har gjort samma sak, säger Ekengren Oscarsson.

SD har fortsatt starkare stöd bland män än kvinnor. 23 procent av männen väljer partiet, att jämföra med 10 procent av kvinnorna.

– Kvinnor är enligt våra undersökningar mer till vänster, grönare och mer toleranta än vad män är. Att satsa på sådana frågor vore bästa sättet för dem att fånga fler kvinnor, men det ligger knappast i linje med hur de tänker, säger Ekengren Oscarsson.

Fyra block kan vänta

Centerpartiet backar något sedan förra månaden, men har fortfarande mer än dubbla väljarstödet från valet 2014. Men då Moderaterna fortsatt går svagt talar ingenting just nu för att den parlamentariska låsningen ska upphöra, enligt Ekengren Oscarsson.

– Med de koalitionssignaler som nu skickas ser jag inte hur man ska lösa detta, säger han.

I det långa loppet kan han emellertid se hur väljarmarknaden delar upp sig i fyra block – ett röd-grön-rosa (V, MP, FI), Socialdemokraterna, ett liberalt (C, L) och ett konservativt (M, SD, KD).

ANNONS

– Det är väldigt tydligt att "Reinfeldtkosmopoliter" drar till de liberala partierna nu. Det finns ett större inbördes avstånd mellan allianspartierna. Men det handlar om utbud och efterfrågan – frågan är hur det politiska utbudet kommer att se ut.

Han betonar emellertid att det fortsatt finns stora avstånd i det "konservativa blocket".

– Det finns starka antipatier mot SD bland andra partiers väljare – även hos M och KD. Men där är de inte riktigt lika starka.

ANNONS