Foto: Press/TT
Foto: Press/TT

Fler anmäler sexbrott efter #Metoo

#Metoo-kampanjens genomslag märks hos polisens kontaktcenter. Antalet personer som anmäler sexualbrott har ökat markant. – De säger att kampanjen har gjort att de känner sig stärkta och vågar anmäla, säger Daniel Norlander, chef på polisens kontaktcenter i region Väst.

ANNONS
|

Sedan skådespelaren Alyssa Milano delade en status på sociala mediermed orden#metoo har kampanjenspriditsig som en löpeldvärlden över. #Metoohar inte bara fåttpersoneratt dela med sig av sina historier om sexuella övergrepp, denhar även fått personer att anmäla det. I alla fall har polisens kontaktcentret i region Väst sett den tendensen, vilketGöteborgDirektvar först med att rapportera om.

– Det är lite tidigt att mäta om antal anmälningar har ökar, men vi har noterat att fler personer har ringt och många harhänvisat till kampanjen. De säger att kampanjen har gjort att de känner sig stärkta och vågar anmäla, sägerDaniel Norlander.

ANNONS

LÄS ÄVEN:Rapporter om sexkränkningar bedöms öka

Brott som skett för länge sedan anmäls

Det är polisens kontaktcenter man når när man slår telefonnumret11414. Det är dit en person som har blivit utsatt för ett brott ska vända sig för att göra en anmälan.EnligtDaniel Norlander har karaktären på sexualbrotten som anmäls till kontaktcentret i Väständras lite sedan #metoo – personer har i större utsträckning anmält brott som ägde rum för flera år sedan.

– Det gör ingenting om det har hänt för flera år sedan. Kampanjen gör att fler vågar höra av sig till oss och det är väldigt positivt. När det gäller sexualbrottslighet finns ett mörkertal.Förhoppningsvis kan mörkertalet minska, sägerDaniel Norlander.

LÄS ÄVEN:Så kan skolan motverka sextrakasserier​

Anmäl så fort som möjligt

Enligt honom är det allra bäst att anmäla brottet så fort som möjligt,för då har polisen störst chans att säkra bevis mot gärningsmannen. Men oavsett är det viktigt attanmäla det, påpekar Daniel Norlander, för det gör attgärningsmänblir utpekadei polisenssystem. Det kännas bra för ensjälv att anmäla det som har hänt, menar han.

– Personalen som jobbar härär väldigt proffsiga. De är duktiga på att hjälpa de som ringer och är brapå att lyssna. Det kanvara skönt att få lätta påsitthjärta, sägerDaniel Norlander.

LÄS ÄVEN:Skärp er – alla måste reagera på förtrycket!

ANNONS
ANNONS