Farliga skador i piercingens spår

ANNONS
|

Det krävs ingen licens eller utbildning för att pierca. Kunskaperna varierar liksom de hygienrutinerna.

- Ibland blir man mörkrädd. Härom dagen kom det in en tjej som hade piercats av en kompis. Kompisen hade piercat två tjejer på en kundtoalett på Centralstationen - och med samma nål, berättar Wille R Hagman, sekreterare i den svenska piercingorganisationen ASAP.

För ASAPs medlemmar gäller uppställda regler, till exempel att piercingen ska bedrivas i lokal anmäld till hälsovårdsmyndighet och medlemmen åtar sig att följa åldersgränserna. Det ska finnas en vacuumautoklav för sterilisering och en diskdesinfektor och/eller ultraljudsbad för desinficering.

Kraven har sin bakgrund i att det finns flera allvarliga risker med piercing.

ANNONS

Smittspridning

Smittspridning är en av dem. Dels kontaktsmitta när bakterier förs över genom hudkontakt eller indirekt genom dåligt rengjorda händer, instrument och kläder.

Dessutom finns risken att smitta som Hepatit eller HIV överförs via blodet. Därför är desinficering och sterilisering så viktig.

Socialstyrelsen brukar anse att håltagningspistoler med engångskassetter - som används av många frisersalonger - är säkra men ASAP håller inte med.

- Själva engångskassetten är steril men pistolen återanvänds och den kan inte steriliseras. Därför finns en risk för direktkontakt med blod och kroppsvätskor från tidigare kunder, säger Wille Hagman.

Nickelallergi

En annan risk med piercing är nickelallergi. Hud- och tandläkare vid Umeå universitet har genomfört en bred studie där mer än 6 000 gymnasieelever fick frågor om bland annat piercing, tandställningar, kost, eksem och rökning. 85 procent av flickorna och 20 procent av pojkarna hade någon typ av piercing. Som piercing räknades i detta sammanhang även hål i öronen.

- Ett tydligt resultat var att piercing ökade risken för nickelallergi i alla fall för gruppen som hade mer än två hål. Ju fler hål desto större ökning av risken, berättar Ronny Fors, på odontologiska institutionen vid Umeå universitet.

Tandställning minskade däremot snarare risken för nickelallergi.

ANNONS

- Skillnaden är så vitt jag kan förstå att piercing bryter hudbarriären, säger Ronny Fors.

Tandskador

Piercing i tunga, läppar och munhåla innebär också en ökad risk för tandskador, tandlossning och förstört tandkött. Dessutom finns - beroende på var piercingen är placerad - en risk för nervskador och blödningar.

Ett exempel är en labret, en liten piercingkula på undersidan av läppen. Den hålls på plats av en liten platta på läppens insida. En konsekvens kan bli att plattan trycker mot tandbenet som bryts ner, tandköttet bildar en ficka där bakterierna frodas vilket leder till tandlossning.

Ärrbildningar som blir små bulor eller hudförändringar är en annan risk liksom att piercingsmycken stöts bort.

- Många problem, som infektionerna, går att undvika genom god hygien särskilt under läktiden. Minst en månad ska man vänta innan man badar, badar bastu eller solar i solarium till exempel, säger Wille R Hagman.

Och så gäller ju att inte röra piercingen med otvättade händer, undvika kontakt med någon annans kroppsvätskor och med sådant som hår, kosmetiska produkter eller smutsiga kläder och sängkläder.

- Vissa ställen på kroppen piercar vi överhuvud taget inte hos oss just för att för att chansen att piercingen ska läka är så gott som obefintlig. Som händerna till exempel - dels rör du dem hela tiden, dels är risken så stor att bakterier förs över, säger Wille R Hagman.

ANNONS
ANNONS