Närboende kan få förvarning om Västlänkens sprängningar.
Närboende kan få förvarning om Västlänkens sprängningar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Få sms eller bli uppringd innan det sprängs

Bygget av Västlänken kommer att innebära en hel del sprängningar. Nu har trafikverket öppnat en tjänst som erbjuder en förvarning innan det smäller. De som bor max 150 meter ifrån sprängområdet kan få sms, mejl eller bli uppringd 30 minuter innan det smäller.

ANNONS
|

Nu när bygget av Västlänken påbörjats kommer det bland annat innebära en hel del sprängningar. För de som bor eller verkar nära dessa områden går det nu att anmäla sig för att få en förvarning, antingen via sms, mejl eller att bli uppringd.

– Det här är en tjänst som vi upphandlat och som använts i många byggprojekt i Sverige, säger Agneta Eklund, kommunikatör för Västlänken på Trafikverket.

Men det gäller bara för de som bor max 150 meter ifrån byggområdet.

– Det finns också en rörlig kostnad i det här, så man får fylla i var man bor. Vi förväntar oss inte att man kommer att störas utanför dessa gränser, även om det kan höras, säger Agneta Eklund.

ANNONS

Bara de i närområdet varnas

Tycker man ändå att man bor såpass nära att man vill ha en förvarning så kan man kontakta Trafikverkets kontaktcenter för en individuell bedömning.

– Då får vi ta en diskussion om det enskilda fallet. Men det är viktigt för oss att försöka hålla på dessa gränser för att kunna behandla alla lika, säger Agneta Eklund.

Hon förtydligar att det bara är de i närområdet till själva sprängningen som kommer att förvarnas.

– Om du exempelvis bor vid Haga så får du ingen varning om det sprängs vid Korsvägen. Det är din lokalisering som avgör.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS