Estländsk ilska mot Landvetter efter EU-toppmötet

Den estländske ambassadören Merle Pajula är starkt kritisk efter att landets delegation blev försenade hem efter EU-toppmötet i Göteborg. I en skrivelse till UD skriver hon att dörren till deras flygplan stängdes mitt framför näsan på dem och i stället lyfte utan landets premiärminister Jüri Ratas, rapporterar GT. – Någonstans har vi brustit i kommunikationen, säger Flygplatsdirektören Charlotte Ljunggren till GP.

ANNONS
|

Problemen för den estländska delegationen uppkom efter att själva EU-toppmötet hade ägt rum i Eriksbergshallen ochdelegationen hadeeskorterats ut till Landvetter under polisbeskydd.

Landets premiärministerJüri Ratas hade då bråttom hem för ett möte i huvudstaden Tallin, men när sällskapetkom fram till flygplatsen fick de vänta i ett vip-rum istället för att kliva på sitt plan.Samtidigt uppger ambassadören Merle Pajula att de kunde se hur två andra länders delegationer transporterades från samma VIP-rum till sina väntade plan, enligt en skrivelse till UD som GT har tagit del av.

Flygplansdörren stängdes

När estländarna väl skulle kliva på sitt plan stängdes flygplansdörren mitt framför näsan på dem enligtMerle Pajula.

ANNONS

Samtidigt uppger honatt andra passagerare passerade sällskapet och fick kliva ombord.

– Sådant här händer bara inte folk efter ett möte. Mötet var hållet på ett väldigt bra sätt, det var ett briljant möte och allt gick väldigt smidigt fram till detta sista tillfälle, sägerMerle Pajula enligt GT.

I skrivelsen uppger Pajulaatt honefter händelsen krävde enförklaring av Swedavias personal på Landvetter flygplats och att hon då fick reda på att det var pilotens beslut att lämna kvar delegationen på plattformen. När hon frågade efter namnet på piloten menar Pajulaatt honblev ignorerad.

"Respektlöst"

Efter att premiärministernJüri Ratas kansli i Tallin ordnade framen annan flygresa kom delegationentill sist hem till Estland –men var då så pass sena att premiärministerninte kunde medverka på sitt planerade möte.

"Att inte informera Premiärministern och delegationen, om läget och ändringar i reseplanerna eller ge någon förklaring till röra är helt enkelt respektlöst", skriver denestländske ambassadören till UD.

Händelsen utreds nu av Swedavia som driver Landvetter flygplats. Flygplatsdirektören Charlotte Ljunggren säger till GPatt det startats en analys av händelsen.

– Vi mottog i förra veckan ett brev från UD gällande att den estniska delegationen inte är nöjda med hur de blev behandlade. Självklart tar vi till oss av kritikenoch tar in och utvärderar frågan. Mötet var ju jättestort och det var väldigt många organisationer som skulle samverka. Vi har startat en analys av vad som gick bra och vad som kunde gjortsbättre. Någonstans har vi brustit i kommunikationen, sägerCharlotte Ljunggren till GP.

ANNONS

Hur kan en sådan här sak hända?

– Hur eller vad som har hänt kan vi inte uttala oss om än. Först måste vi ta reda på vad som egentligen hände och om det som står i brevet stämmer så vill vi be om ursäkt. Men avbrevet att döma har vi kunnat konstatera att de inte är nöjda, och det är naturligtvis beklagligt.

ANNONS