Efter hungerstrejken – utvisningen blir av

En buss med flera personer som ska utvisas till Afghanistan lämnade under måndagskvällen Migrationsverkets förvar i Kållered. Men protesterna mot utvisningarna fortsatte under kvällen vid Landvetter flygplats. Vid 22.01 lyfte planet.

ANNONS
|

Ett 40-tal demonstranter står i den iskalla kvällen vid den södra ändan av terminalbyggnaden i hopp om att få se en skymt av det chartrade planet när det lyfter mot Wien.

– Vi hoppas att de ska se oss, säger en kvinna syftande på de personer som deporteras.

Fyra skyddsvakter står i gula västar och tittar på gruppen. En bil från flygplatsens säkerhetstjänst är parkerad på tvärs för att förhindra att någon obehörig kommer för nära.

En demonstrant förslår för de andra att de ska gå in och informera människor om vad som händer.

De har en folder att dela ut och en banderoll med budskapet: ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”

ANNONS

Strax efter klockan 21 kör en buss ut till det chartrade flygplanet, eskorterad av en säkerhetsbil. Ombord finns av allt att döma de personer som ska skickas iväg.

Strax efter att bussen kört fram till flygplanet upplöste demonstranterna manifestationen vid ankomsthallen.

Vid 22.01 lyfte planet, med ett ännu okänt antal personer ombord, från Landvetter.

Kedjade sig fast i linjebuss

Det var vid 18-tiden som Västtrafiks buss mot Lindome hindrades. Två personer kröp under bussen och kedjade fast sig. Vid 18.30-tiden hade polisen tagits loss en person. Uppskattningsvis fem eller sex passagerare fanns i bussen, enligt polisens presstalesman.

– Vi som står här kan inte göra något mer än att visa att de inte är ensamma, säger Ali Zardadi, en av de protesterande.

Strax före klockan 19 lämnade en buss förvaret med ett okänt antal personer som ska utvisas. Enligt uppgifter till GP:s reporter på plats ska det vara sex personer som fördes iväg med bussen. Samtidigt försökte ett hundratal demonstranter på plats stoppa bussen när den skulle åka i väg.

Polisen håller nu på att avsluta insatsen vid platsen.

Hungerstrejken avbröts

Förra veckan inledde ett 30-tal afghaner en hungerstrejk på förvaret i Kållered. Under helgen fick en person vårdas på sjukhus. Men inför måndagens utvisningar har strejken avbrutits.

ANNONS

Enligt organisationen Flyktinggruppernas Riksråd är det 25 personer som flygs från Landvetter till Afghanistan via Wien. Flera av dem har under de senaste dagarna hungerstrejkat.

Ali Zardadi har åkt från Stockholm för att närvara under demonstrationen. Han ser två anledningar till att vara på plats.

– Först och främst är det ett mänskligt ansvar. Vi står här för att visa att de inte är ensamma. Vi finns här för dem. För det andra protesterar vi mot dagens svenska asylpolitik. Trots det svåra läget i Afghanistan försöker de ändå skicka människor dit. Det kan vi inte acceptera, säger han.

LÄS MER:Hungerstrejken på förvaret avslutad

"Vi lider med dem"

Arif, som inte vill uppge sitt efternamn av säkerhetsskäl, berättar att de har kontakt med flera personer inne på förvaret.

– De vet att de kommer att utvisas till ett av världens farligaste länder. Ändå skriver de att de är jättetacksamma till de personer som kämpar för dem och att det känns varmt i deras hjärtan, säger han och uttrycker kritik mot besluten:

– De har varit här så länge, de har lärt sig språket och integrerat sig. Men istället för att läsa vidare på gymnasiet blir de utvisade till ett land som de aldrig har varit i, säger han.

ANNONS

– Det känns jobbigt att stå här. De därinne hoppas att vi ska kunna stoppa utvisningarna. De mår inte bra där inne, säger Zahra Samadi.

– Vi är här i frihet och trygghet, men vi lider med dem. Det är en obehaglig känsla. Men vi förstår deras rädsla och oro, säger Arif.

Polisen förtegen om detaljer

När GP besöker förvaret vid lunchtid på måndagen är det runt 50 demonstranter på plats. Det kommer fler hela tiden. Polisen har hög beredskap och presstalesperson Christer Fuxborg säger:

– Vi kommer att ha minsta möjliga tillåtna närvaro. Sker det inga opinionsyttringar som stör verksamheten kommer inte vi vara här med mer folk än vad vi behöver.

– Det är den demokratiska ordningen vi har i Sverige. Vi har all respekt för att de gör sitt jobb och hoppas att de har samma respekt för oss. Vi hoppas att vi kan genomföra det här så humant som vi bara kan och visa all respekt för de som ska avvisas.

Hur många som till slut utvisas avgörs av Migrationsverket. På en tidigare resa var en person på väg in i bussen och blev tillbakavisad för att en ansökan precis lämnats in.

"Han säger att han klarar sig"

Anita Ejdering och Gunilla Johansson från Kinna är på plats för att stötta en 19-åring.

ANNONS

– Han har suttit här i tolv veckor. Hans brott är att han gömde sig när han fick avslag på sina ansökningar. Men det är en jättelugn kille som bara försöker få ett liv här. Han har ingen familj i varken Afghanistan eller Iran. Det är ingen som tar emot honom, säger Anita.

Har ni någon kontakt med honom?

– Ja, och han är lugn. Han har funnit en tro på gud. Han säger att han klarar sig. Han är jättetrygg mitt i allt. Men jag tror inte att alla är det.

De berättar att hans advokat försöker stoppa utvisningen in i det sista. I det långa loppet hoppas de att regeringen ska ändra sin politik och låta fler få stanna.

– De har ändå lagt ner så otroligt mycket pengar på dem. De kan språket och går i skolan. Och vi behöver ju människor här.

ANNONS