Efter floppen med mass-sms:en – Robert Hannah (L) kräver svar från regeringen

Varnings-sms om att vattnet kunde vara skadligt skickades inte ut till de boende i Göteborg. Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) menar att lagstiftningen som hindrade sms:et bör förändras och har ställt en skriftlig fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). – Det är absurt att man inte kan varna människor vid nödläge, säger Robert Hannah.

ANNONS
|

Vattnet i stadsdelarna Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum bör kokas innan det dricks, används för tandborstning eller matlagning. Den informationen ville Göteborg stad skicka ut till de boende via ett mass-sms på tisdagen, efter en vattenläcka som kan ha gjort vattnet skadligt. Men inget sms skickades ut. Riksdagsledamoten Robert Hannah, som själv är från Göteborg, är kritisk till lagstiftningen som satte käppar i hjulet.

– Jag blir förvånad över att vi inte kan skicka ut sms till göteborgare som därmed kandricka förorenat vatten och riskera sina liv. Det är uppenbart att det är fel i lagstiftningen om vi inte kan skicka ut varnings-sms, säger Robert Hannah.

ANNONS

Bakgrunden till att sms:en inte skickades ut är en ny lag som infördes den 1 juli i år som möjliggör att nåut till personeriberörda områdena genom positionering av mobilerna. Men för att myndigheterna ska få befogenhet till att skicka ut dessa så kallade positionerings-sms krävs det att att ärendet klassas som ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Kokpåbudet i Göteborg ansågs inte vara ett VMA, därför kunde inte sms:en skickades ut.

"Det är helt oacceptabelt"

Robert Hannah anser att lagstiftningen bör ändras ochhar skrivit en skriftlig fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

"Varför skickades intevarnings-sms ut regional eller lokalt till svenska medborgare som hotas av förorenat vatten eller andra livshot och avserregeringen att förändra lagstiftningen så att svenskar ska nås av varnings-sms?", skriver han i den skriftliga frågan till Morgan Johansson som nu enligt riksdagens regelverk måste besvara den.

– Man måste kunna skicka regionala eller lokala sms till de som befinner sig i detberörda området. Jag har sett flera barnfamiljer på Facebook som skriver att dehar druckit vattnet innan de fick reda på att det kunde vara förorenat.Det är helt oacceptabelt, säger Robert Hannah.

ANNONS