Delade meningar om jeans på Operan

ANNONS
|

I mångas ögon står Operan för finkulturen i samhället. Går man dit är det uppklätt som gäller – särskilt vid galapremiär.

Jeans, rutig skjorta och skäggstubb borde bannlysas i de fina salongerna. Detta anser i alla fall signaturen "Bort med jeansen" på insändarsidan i måndagens pappers-GP.

"Operan är en plats där man verkligen bör klä sig åtminstone LITE dressat. Jag blev så besviken första gången jag besökte Göteborgsoperan och såg människor iklädda dessa vardagliga kläder", skriver personen i insändaren.

I måndagens chatt på gp.se diskuterades frågan och flera höll med.

"Jag tycker absolut man ska vara finklädd på Operan, det är ju ett festligt tillfälle och då vill man vara festklädd bland andra", tycker signaturen Malena.

ANNONS

Gunnar tycker att man inte bara ska inskränka klädfrågan till Operan.

"Samma förutsättningar borde gälla för alla ställen dit folk går i sammanhang som de kan uppleva som festliga. Däremot så vänder jag mig mot kavajkrav. Alla trivs inte i mansuniform och därmed är det fel att ställa sådana krav. En rimlig kompromiss borde vara business casual som miniminivå", skriver han.

Med det menar han att gränsen går vid jeans.

"Men det beror på helhetsintrycket. Tänk på meteorologerna i tv till exempel. Blåjeans har förekommit men helhetsintrycket är alltid vårdat. Så jag säger "möjligen ja" om de är hela och rena, de ska inte se slitna ut även om det är mode. Låt bli träskor och sneakers och kombinera med en snygg överdel så kan det gå. Men egentligen tycker jag man ska ha åtminstone chinos i stället för jeans", skriver Gunnar.

Han tillägger:

"Vi borde nog hålla isär "får" och "bör" här. Att man får komma i T-shirt med provocerande tryck, slitna jeans eller shorts, och slitna gymnastikskor, innebär inte att det är lämpligt eller respektfullt mot andra."

Lisa-Rut däremot höll inte med insändarskribenten:

"Trots att jag tillhör den generation som "klädde sig till fest" när man gick på operan tycker jag att det är befriande att få klä sig ledigt nu för tiden. Älskar Göteborgsoperan, dess fantastiska lokaler och lediga stil, skriver hon.

ANNONS

Från Göteborgsoperans sida vill man gärna tvätta bort stämpeln av finkultur. Frågor kommer titt som tätt om vad man ska ha på sig och på sin hemsida har de med det i sin "Frågor och svar om Operan".

Där skriver man så här:

"Så speciellt högtidligt behöver det inte vara. På premiärkvällar vill vissa klä upp sig lite extra, men det är absolut inget krav. Kom som du är bara och njut av föreställningen."

Jenny Jernberg, pressansvarig på Göteborgsoperan, säger att det fortfarande finns en föreställning om att man ska klä upp sig när man går på Operan.

- Vissa tycker att det är roligt, men det är absolut inget krav, säger hon.

I chatten ställde signaturen Sara frågan om Operans inställning till tatueringar, brandings, och liknande.

"Och hur är det med piercingar? Måste en kvinna raka armhålorna om hon har en ärmlös klänning? Får en man ha skäggstubb? Och är de HBTQ-toleranta, får en kvinna komma i smoking eller en man i aftonklänning på en galaföreställning?" undrar hon.

Jenny Jernbergs svar blir samma som på frågan om klädkod.

- I vår strävan att sänka trösklarna till vår verksamhet är det viktigt att alla känner att man kan komma som man är, säger hon.

ANNONS

Mattias Lundberg har ett konkret förslag till Operan:

"Det är väl bäst att de sätter upp en skylt utanför operan med "Skägglängd mellan 1 mm och 5 mm godtas ej! Slätrakat eller helskägg tack!"

ANNONS