De trodde svampsäsongen var över - fick 30 liter

Den som tror att svampsäsongen börjar ge sig har fel. När Johan Hansson med familj var ute och plockade svamp fick de med sig 30 liter kantareller hem. – Det var så mycket svamp att man inte kunde sätta ner foten på vissa ställen, säger Johan om svamplyckan.

ANNONS
|

För vissa tar det flera år att hitta ett bra svampställe. Men inte för göteborgaren Johan Hansson, vars föräldrar har stenkoll på vilka ställen man ska gå till. Resultatet av deras senaste svamplockning blev en klar succé - med sig hem fick de nämligen 30 liter kantareller.

– Det är första gången som vi fått så mycket svamp och det tog bara en timme för oss att plocka 30 liter, det gick väldigt lätt, berättar Johan.

Johans pappa trodde dock att svampsäsongen var närmast över. Något som bevisligen var helt fel. Var familjen än satte sin fot var marken prydd av skogens guld.

ANNONS

– Min käre far ville inte ta med sig en korg ens för att inte trodde vi skulle få någonting. Vi fick till och med lämna kvar svamp som inte fick plats i våra korgar, säger Johan.

Kantarellmackor högst på listan

Hälften av svampen fick Johans föräldrar med sig hem och den andra delen fick Johan och hans flickvän. Nu har de gjort rent svampen och lagt in de mesta i frysen. Men en del av svampen kommer att ätas inom kort, det lovar Johan.

– Kantarellmackor ska det bli. Med mycket salt och mycket smör.

Johan är dock noggrann med att poängtera hur viktigt det är att inte avslöja sina svampställen.

– Det är hemligt vart vi har varit. Om jag säger det kommer det inte finnas någon svamp kvar där, säger han.

Men har du några tips för hur man på bästa sätt kan hitta ett bra svampställe?

– Jag är ju ingen expert. Men gå ut efter att det har regnat i juli, då hittar man.

ANNONS