När norrmännen kommer för att fira jul så får Eva Larsson städa efter dem – vilket hon gör med glädje. "Alla är så glada och snälla idag", säger hon.
När norrmännen kommer för att fira jul så får Eva Larsson städa efter dem – vilket hon gör med glädje. "Alla är så glada och snälla idag", säger hon. Bild: PER WAHLBERG

De är hjältarna som jobbar på julafton

När alla andra äter sill och kokar knäck så ser Anne-Marie till att folk kommer med rätt tåg till julfirandet, Nawsad att bussen rullar och Katarina att även tidsoptimisterna hinner handla julklappar.
– Det är mycket sista-minuten-klappar idag, säger hon.

ANNONS

De flesta av oss har råd att ligga kvar och dra sig lite extra på julafton. Kanske rent av stanna i sängen tills det börjar lukta glögg och sillen står på bordet.

Katarina Kitevska är inte en av dem. Hon har stått bakom disken på Pressbyrån vid Drottningtorget i sin jultröja sedan tidig morgon.

– Men jag jobbar bara till 13, så jag hinner hem till Kalle i alla fall, säger hon.

Katarina Kitevska ser till att även de mest tidoptimistiska julfirarna får en chans att köpa klappar.
Katarina Kitevska ser till att även de mest tidoptimistiska julfirarna får en chans att köpa klappar. Bild: PER WAHLBERG

Att det är julafton märks inte minst på att det är helt tomt i butiken.

– Det är mindre folk och de som kommer är ofta väldigt stressade, men det är kul att jobba. Alla är lite extra glada och trevliga på julafton, säger Katarina Kitevska.

ANNONS

Vad köper folk idag?

– Det är mycket sista-minuten-klappar. Alladinaskar, trisslotter och biobiljetter.

Vill hem till Kalle Anka

Ett stenkast bort står Eva Larsson på en tom tågperrong. Hon pekar på ett rött tåg med norska julfirare som rullar in mot centralen.

– Jag ska städa norsken som kommer här nu, säger hon.

Hur är det att jobba på julafton?

– Det beror ju på om man hinner till Kalle Anka, skrattar Eva Larsson.

Det gör hon. När tåget är städat ska Eva Larsson iväg och fira jul med familjen.

– Då ska jag till min son och fira med barn och barnbarn. Det ser jag fram emot, säger hon.

Och om de norska julfirarna inte vet var de ska ta vägen så kan de gå till Anne-Marie Nyqvist. Hon sitter i trafikinformations-luckan på Centralstationen.

– Många av oss som är inne jobbar ganska många dagar nu, det är ju den mest hektiska tiden på året, konstaterar hon.

Trafikinformatörerna Arben Kostanica och Anne-Marie Nyqvist ser till att vilsna tågresenärer får fira jul där de tänkt sig.
Trafikinformatörerna Arben Kostanica och Anne-Marie Nyqvist ser till att vilsna tågresenärer får fira jul där de tänkt sig. Bild: PER WAHLBERG

Får ni någon julstämning då?

– Vi har ju den här, säger Anne-Marie Nyqvist och fiskar upp en undangömd Alladinask där det översta lagret redan ser ut att ha gått åt.

Än så länge har hon och kollegorna inte behövt hantera några haverier i jultrafiken.

ANNONS

– Det har gått alldeles utmärkt hittills. Peppar, peppar ta i trä, säger hon och knackar i bordsskivan.

"Passagerarna är glada"

En av dem som transporterar julfirare oavsett om tågen går eller inte är Nawzad Barzengi, som just ska styra sin stombuss över Göta älvbron.

– Det är väldigt lugnt i trafiken och passagerarna är glada, många kommer fram och önskar god jul. Det hör man inte varje dag så det är kul, säger han.

Men om det är glest bland sätena så kan det bli desto fullare i bussens bagageutrymmen.

– Det är många som kommer med stora väskor nu när de ska iväg och fira jul, säger Nawzad Barzengi.

Nawzad Barzengi ska transportera julfirande göteborgare hela veckan.
Nawzad Barzengi ska transportera julfirande göteborgare hela veckan. Bild: PER WAHLBERG

Får du själv fira något?

– Jajamän! Jag slutar vid 17 så jag hinner hem och fira lite. Jag gillar lax och kalkon så det blir det, men sill är favoriten!

Kanske en snaps?

– Jag jobbar imorgon också så det vågar jag inte, haha!

Nawzad Barzengi vill också passa på att önska alla en god jul.

– Jag vill önska det till mina passagerare, mina kollegor, till GP och till alla andra där ute. Hoppas alla får en riktigt fin jul!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS