Därför fanns en "minnesplats" på Järntorget

Under torsdagen möttes förbipasserande på Järntorget av blommor, ljus och kondoleanser tilläggnade "Sten". Den uppställda "minnesplatsen" väckte frågor och många berörda hörde av sig till GP med sina frågor. Nu tar organisationen Göteborgskooperativet för Independent Living på sig skulden. – Det är en protestaktion, förklarar Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

ANNONS
|

En minnesplats, nollning eller något annat? Det spekulerades vilt i olika forum och sociala medier kring vad som hade hänt på Järntorget. Nu avslöjar GIL, en organisation som verkar för attpersoner med funktionsnedsättning skaha samma möjligheter som alla andra i staden, att de ligger bakom.

– Tanken är att visa att många invånare i Göteborgs stad blir exkluderade på grund av att stora delar av staden är otillgängliga för oss. Funktionshindrade har samma förväntningar på livet som alla andra, de ska inte behöva gå miste om saker på grund av hinder i den offentliga miljön, säger han.

GIL har tidigare genomfört andra aktioner som fått stor uppmärksamhet. Man har bland annat ockuperat spårvagnar med rullstolar för att skapa debatt kring de rullstolsburnas villkor i kollektivtrafiken. Den senaste aktionen riktarsig istället mot en av rullstolsburnas största fiendei gatumiljön – kullerstenarna.

ANNONS

– Göteborgs stad är tydlig med att man vill vara en stad för alla. Då ska alla offentliga miljöer vara tillgängliga för alla oavsett funktionsnedsättning. Varför täcker man då gator och torg med kullerstenar som gör livet väldigt svårt för oss som sitter i rullstol?, säger Anders Westgerd.

"Kullerstenarna är ett gissel"

Han är själv rullstolsburen och pekar på rak armut fler platser i Göteborg som är extra problematiska för den som rullar fram. Det handlar om några av de mest populära stråken i centrum: Haga Nygata, Kyrkogatan, Vallgatan, Hamngatorna och flera andra. Och så Järntorget förstås där aktionen hölls.

– Kullerstenarna är ett gissel. De är överallt. Det är fruktansvärt skakigt att färdas över dem och i mitt fall utlöser det kramper. Jag har själv flugit ur stolen flera gånger. Jag förstår att man vill bevara det pittoreska i staden men det kan inte vara acceptabelt att strunta helt i tusentals invånares behov.

Vill bygga in gångstråk

Samtidigt är han tydlig med att han inte tycker att man ska ersätta kullerstenarna med asfalt. Istället föreslår Anders Westgerd att man bygger in gångstråk som skulle göra platserna mer rullstolsvänliga.

– De skulle behöva vara en meter breda. Här skulle kommunen kunna ta hjälp av oss med erfarenhet. Vi är ändå experter på detta, säger han.

ANNONS

"Folk skulle ställa frågor"

Men hur hänger detta ihop med ett fejkat minnesmärke på Järntorget? En ledtråd är att kondoleanserna är tillägnade "Sten".

– Det var meningen att folk skulle ställa frågor och undra vad som hade hänt, säger Anders Westgerd.

En del av dem som passerade trodde att det rörde sig om en riktig minnesplats, det är ett ganska uppseendeväckande sätt att få uppmärksamhet på. Hur tänker du kring det?

– Vi tycker det är ganska uppseendeväckande att en stad diskriminerar en del av befolkningen och struntat i deras behov. De som blir upprörda borde försöka ta sig fram i en rullstol i Göteborg bara en dag, då skulle de nog ändra åsikt.

Tänkte ni på att det kan uppfattas som osmakligt att ställa upp en fejkad minnesplats?

– Folk reagerar alltid på olika tilltag, det finns så klart alltid någon som kan ta illa vid sig. Jag är beredd att ta debatten med vem som helst för detta. För oss var det viktigt att skapa uppmärksamhet kring att tusentals människor utestängs från samhället. Det är det vi fokuserade på med denna aktion.

ANNONS