Brand i bostadshus - huset evakueras

En omfattande brand har rasat i ett flerfamiljshus i norra Lundby på Hisingen. Enligt räddningstjänsten har en tredjedel av husets tak förstörts i branden. Polisen har under tisdagskvällen inlett en förundersökning gällande misstänkt mordbrand.

ANNONS
|

Räddningstjänsten har under tisdagskvällenbekämpaten brandi ett flerfamiljshus i norra Lundby på Hisingen i Göteborg. Vid klockan 20.20 på tisdagen uppgav räddningstjänsten att man efter nära två timmars arbete börjat få kontroll på branden.

– Vi börjar få branden under kontroll. Vi vet inte om det brinner längre, det har brunnit på en stängd vind som man inte kommer åt riktigt.Vi ser inga lågor längre och vi undersöker nu om det kan finnas vad vi kallarkrypbränder och konstruktionsbränder i fastigheten. Det tar ett tag och hitta sådanabränder, berättade Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt Helmborn har cirka en tredjedel av husets tak brand- eller rökskadats.

ANNONS

– Vi har ju också sågat upp delar av taket för att komma åt lågorna, säger Helmborn.

Vid 21.24 uppgav räddningstjänsten att branden var släckt.Sju brandbilar och ett ledningsfordon från räddningstjänsten fanns på plats tillsammans med två ambulanser under räddningsarbetet.

– Branden är släckt, vi finns kvar med en styrka för att bevaka huset ifall det skulle blossa upp något igen, berättadeAnders Helmborn under tisdagskvällen.

Det första larmet om branden ringdes in till SOS Alarm vid 18.35 på tisdagen.

Enligt larmet till SOS startade branden på en balkong och den spred sig sedan upp mot bostadshusets vind.

Polisens presstalesman Peter Adlersson berättar att även polisen skickadeflera patruller till området.

– Vi har stängt av trafiken på gatan utanför huset och även spärrat av framsidan av fastighetendå takpannor har börjat rasa ner där, berättadePeter Adlersson under insatsen.

Enligt GP:s reporter vid platsen ser det ut att ha brunnit i två lägenheter och det ska även hakommit ut rökfrån en tredje lägenhet.

– Två lägenheter är helt kolsvarta, nu ryker det från en tredje lägenhet som inte sitter ihop med de två andra. Det luktar brandrök över hela området och branden verkar sprida sig genom taket i hela längan.Detväller ut rök från huset, man ser att dethar brunnit igenom taket, berättade GP:s reporterMonirLoudiyicirka en timme efter det första larmet.

ANNONS

Polisen vet inte vad som har orsakat branden.

– Branden ska ha startat i en lägenhet och sedan spridit sig vidare till vinden. Det ska ha varit minst en person hemma i lägenheten som började brinna, men vad som startat branden är i nuläget oklart, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Gunnar Skaven vidräddningstjänsten i Storgöteborg uppgav tidigtatt det fanns risk för att branden sprider sig ytterligare.

– Det brinner just nu på en balkong i ett lägenhetshus.Det finns risk för att eldensprider sig upp mot taket ovanför balkongen, berättadeGunnar Skaven vid 19-tiden.

Räddningstjänsten gick in med rökdykare i huset och har bekämpatlågorna både inifrån och utifrån fastigheten. Med hjälp av så kallade höjdfordon (skylifts) har branden bekämpats utifrån huset.

Boenden i två trappuppgångar har evakuerats från denbrandhärjade fastigheten.

Varken polisen eller räddningstjänsten har fått några uppgifter om att någon person har skadats i branden.

Daniel Johansson och Frida Jonsson bor i det brandhärjade huset tillsammans meddotternEllie.

– Jag kände röklukten och när jag tittade ut brann det på en balkong och då hade elden redan börjat sprida sig. Då var det bara att springa ut på gatan, säger Daniel Johansson.

En annan boende berättar att han inte fick vara ute på sin balkong under räddningsinsatsen.

ANNONS

– Jag vartvungen att gå in från balkongen efter uppmaning frånräddningstjänsten. Just nu bryter de upp taket på en avlägenheternaför att vädra ut röken, berättade personen.

De evakuerade personerna samlades efter brandeni en lokal som enligt polisen har plats för cirka 50 personer.

Enligt vittnen börjadeevakuerade personer närma sig huset utanför avspärrningarna under kvällen.

– Många ser väldigt ledsna ut, berättade en person som befannsig i området.

Vid 20.45 på tisdagskvällen meddelade polisen att man har inlett en förundersökning som rubriceras som mordbrand.

– I och med att det har blivit stora skador så har vi inlett en förundersökning gällande mordbrand. Vi har vad jag vet ingen misstänkt eller så utan vi har inlett en förundersökning för att kunna spärra av huset och utreda vad som har startat branden. Vi vet inte det ännu och så fort räddningstjänsten är klara vid platsen kommer vi att spärra av den för att kunna genomföra en teknisk undersökning, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

ANNONS