Östra sjukhusets barnakut fick stänga efter att en nytt misstänkt fall  av mässling upptäckts.
Östra sjukhusets barnakut fick stänga efter att en nytt misstänkt fall av mässling upptäckts. Bild: Adam Ihse / TT

Barnakuten fick stänga efter nytt fall av mässling

Ytterligare ett misstänkt fall av mässling tvingade barnakuten vid Östra sjukhuset att stänga under natten och kunde först öppna igen vid 7-tiden under torsdagen.

ANNONS
|

Det misstänkta fallet är det nionde på sjukhus i Göteborg sedan den 10 december. Enligt Anne Haglund Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är det ännu inte ett bekräftat fall utan behöver fortfarande verifieras.

Anledningen till att man stängde akuten under natten menar hon var för att väntrummet behövde vädras. Sjukhusdirektören har dock tidigare kommenterat att det inte finns anledning att vara orolig.

– Mässling är en allvarlig sjukdom och mycket smittsam, men vi bedömer detta utbrott som begränsat med totalt nio konstaterade fall. Det finns inte någon anledning till allmän oro utan smittspårning pågår i de specifika fallen, skriver Anne Haglund Olmarker i ett meddelande till patienterna.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Oroliga samtal efter mässlingutbrott

Vill inte åka tillbaka med sin son

Trots att sjukhusdirektören påpekar att man inte behöver känna oro är det precis vad Carolina gör. I tisdags var hon på barnakuten med sin son. Hon beskriver situationen i väntrummet som kaosartat.

– Personalen gick runt med munskydd och det satt stora skyltar med röda kryss som sade att man inte fick komma in med misstänkta utslag. Det var väldigt obehagligt att vara där, säger Carolina.

Carolinas son lider av ITP. En autoimmun sjukdom som gör att man lätt kan blöda och då kraftigt. Sedan i tisdags har han haft symtom som kan vara allvarliga.

Sonen har fått sin första dos av mässlingsvaccin men han är fortfarande för ung för påfyllnadsdosen. Carolina har fått veta att det därför finns en mindre risk för smitta. Under onsdagen ville hon besöka barnakuten på nytt men valde istället att stanna hemma.

– Jag vet inte hur han skulle reagera om han skulle smittas av mässling. Det känns inte bra. Jag vänder mig nog hellre till en privatklinik, säger hon.

Ska diskutera upplevelsen av säkerheten

Anne Haglund Olmarker påpekar att många nog upplever säkerhetsåtgärderna olika men att hon har förståelse för att Carolina kände att det var obehagligt.

ANNONS

– I kontakt med personer som misstänks ha mässling ska man ha munskydd. Det gäller i vårdrummen så det kan vara så att personal har vandrat in och ut. Det är egentligen onödigt. Man behöver inte ha det om man inte är i ett vårdrum, säger Anne Haglund Olmarker.

Under torsdagen ska sjukhuset diskutera om det går att göra några förändringar i säkerhetsarbetet mot mässlingsutbrott.

– Vi vill framstå som öppna och välkomnande. Samtidigt är det här försiktighetsåtgärder som vi måste vidta så det är inte säkert att vi kan förändra något.

Viktiga säkerhetsåtgärder mot smittan

Anne Haglund Olmarker menar att skyltar och personal utanför väntrummet är viktigt för att se till att smittan inte sprids inne i väntrummen. Tidigare har Sahlgrenska också uppmanat de som misstänker mässling att inte vända sig till akuten utan att istället ringa vårdupplysningen 1177.

Enligt sjukhusdirektören kommer man även fortsatt att stoppa personer med misstänkt mässling som ändå söker sig till akuten. De kommer istället att behandlas i enkelrum.

Hon förtydligar också att den som behöver söka akut vård för andra besvär inte behöver vara orolig, utan ska komma till akuten.

LÄS OCKSÅ: Få men högljudda vaccinationsskeptiker i Sverige

Söker efter patienter som kan ha exponerats

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är fortsatt i stabsläge och har arbetat aktivt med att försöka spåra personer som kan ha blivit exponerade för smittan. Patienter uppmanas också att svara på samtal som ringer från dolt nummer.

ANNONS

– Vi ska få en ny genomgång snart här men i nuläget är det stora flertalet spårade. Sen är det inte så att alla dessa kommer att bli smittade, säger Anne Haglund Olmarker.

ANNONS