Bandidos stoppades på flygplats - blev av med pengar och smycken

ANNONS
|

Medlemmar från Bandidos i Göteborg hade planerat en semesterresa till Serbiens huvudstad Belgrad.

Men tullen och gränspolisen på Sturups flygplats utanför Malmö lade märke till det kriminella mc-gänget - trots att de inte hade på sig sina klubbvästar. De kontaktadedåKronofogdemyndighetens specialenhet, som bland annat jobbar med att driva in skulder från den grova organiserade brottsligheten. De samverkar med bland annat tull, polis, åklagarmyndigheten och skatteverket.

– Vi försöker jaga pengarna, beskriver Christer Davidsson, kronokommissarie vid Kronofogdmyndigheteni Malmö, deras arbete.

Åkte till Sturup på midsommaraftonens kväll

På midsommaraftonens kväll kom samtalet från flygplatsen till Christer Davidsson, som Göteborgs-Tidningen var först med att skriva om.

ANNONS

– De visste att flera av de här Bandidosmedlemmarna har skulder hos Kronofogden, säger Christer Davidsson och fortsätter.

– Vi kan ju inte identifiera dem utan det gjorde tullen och gränspolisen. Jag tror att de gått igenom passagerarlistor.

Medan Kronofogdens personal var på väg till flygplatsen kunde Bandidosmedlemmarna gå igenom säkerhetskontrollen och invänta avgången inne i vänthallen - ovetandes om vad som väntade dem.

– Bandidos visste inte att vi skulle komma, det visste de absolut inte, säger Christer Davidsson.

"De var inte glada"

Och när Kronofogden dök upp var det bara bistra miner från Bandidosmedlemmarna.

– De var inte glada kan jag säga. Det kan jag lugnt säga, säger Christer Davidsson.

Var de hotfulla?

– Nej. Det var allmän frustration.

Det var fyra av de Bandidosmedlemmar som befann sig på flygplatsen som hade skulder hos Kronofogden. De fick plocka fram sina värdesaker.

– Vi visiterade dem. Vi vill naturligtvis se vad de har, om de har klockor, guld och kontanter - det är vi ute efter, säger Christer Davidsson.

Skulder på hundratusentals kronor

I de utmätningsbeslut som upprättats efter händelsen framgår att en medlem i 30-årsåldern blev av med 5 000 kronor i kontanter på flygplatsen. Efter detta hade han kvar skulder på drygt 30 300 kronor på grund av bland annat trängelskatt, brottsofferfonden felparkeringsavgifter och för rättshjälpskostnad.Mannen har ett gediget brottsregister. Bland annat dömdes han till fängelse för bland annat medhjälp till försök till mord 2009, enligt en senare dom.

ANNONS

En man i 35-årsåldern blev av med en guldring i form av ett tigerhuvud och med två röda stenar. Kronofogden uppskattar att den tolv gram tunga ringen var värd 2 200 kronor, enligt beslutet. Men det gjorde knappt någon skillnad på hans totala skuld som är drygt 388 800 kronor. Skulderna beror bland annat på obetalt underhållsstöd, bötesmedel och fordonsskatt. Mannen påstod dock att ringen inte var hans, men det trodde inte gäldenären var sant då han hade ringen på fingret.

Betalade av hela skulden

En tredje medlem, en man i 35-årsåldern, hade 5 122 kronor i kontanter på sig på flygplatsen. Dessa pengar blev han av med. Men inte heller det hade någon större effekt på hans totala skuld hos Kronofogden - 390 000 kronor. I en dom från 2014 skriver man att han då var Sergeant of Arms i motorcykelklubben.

Den sista personen som blev av med sin reskassa - på 6 000 kronor - var en man i 50-årsåldern. Han dömdes nyligen till fängelse för försök till grov utpressning efter att ha utsatt en småbarnspappa för så kallad "bötning".

– Det som var lite kul med det här är att en av de här killarna som blev utsatta för detta, han kom till kontoret i Göteborg på tisdagen efter midsommar och slutbetalade sina skulder. Då har vi nått målet, säger Christer Davidsson och menar just mannen i 50-årsåldern.

ANNONS

Fick fortsätta sin resa

När Kronofogden var klar med utmätningen fick Bandidosmedlemmarna fortsätta sin resa.

– Det här är kanske inte så vanligt. Och här var det lite speciellt när det var midsommarafton. Det har jag aldrig varit med om, säger Christer Davidsson om händelsen i stort.

Bandidos klassas, av polisen, som en kriminell organisation i och med att de uppfyller EU:s definitioner för grov och organiserad brottslighet. I polisrapporter skriver de att mc-klubben sysslar med organiserad brottslighet som bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikahandel.

– Det är allt man genom brottslig handling kan tjäna pengar på, har Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region Väst som är expert på mc-gäng, tidigare sagt.

I en rapport från 2015 skriver polisen att "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige."

I och med att klubbens medlemmar är så brottsaktiva har polisen ständigt koll på dem - både enskilda medlemmar och vad som händer kring deras klubblokaler, vid större evenemang och vid exempelvis poliskontroller till vardags.

ANNONS