Backar inte om Västlänken – även om det innebär opposition

Demokraterna har gjort ett succéval, men uppstickarpartiet ser ändå ut att få svårt att få igenom sin huvudfråga: Stoppa Västlänken. Partiledaren Martin Wannholt tänker dock stå på sig – även om det innebär fyra år i opposition.
– Vi är tydliga mot väljarna, säger han.

ANNONS
|

Demokraterna gjorde ett succéval, men uppstickarpartiet ser ändå ut att få svårt att få igenom sin huvudfråga: Stoppa Västlänken.

Över 400 partimedlemmar samlades i en lokal på Lindholmen när Demokraterna höll sin första valvaka någonsin.

Under kvällens gång var det påtagligt god stämning bland medlemmarna, fest snarare än ödesval.

Strax efter midnatt höll partiledaren Martin Wannholt ett anförande på scenen där han talade om hur uppstickarpartiet gjort "ett fantastiskt val" och blivit "en kraftfullt vågmästare" inom Göteborgspolitiken.

"Det känns fantastiskt"

När samtliga 350 distrikt var räknande stod det klart att Demokraterna fått 17,2 procent av rösterna.

Efteråt var Martin Wannholt nöjd med resultatet.

ANNONS

– Att gå från noll till över sjutton procent drygt ett år. Jag vet inte om det någonsin har hänt någon annanstans i Sverige. Det känns fantastiskt, säger han.

På andra sidan älven hade kommunalrådet Jonas Ransgård (M) tidigare under kvällen öppnat för ett samarbete med Demokraterna, men samtidigt hade han påtalat att det inte var aktuellt med en Västlänkskompromiss.

Men Martin Wannholt avfärdade uttalandet som "oseriöst".

– Ruta ett är att de backar om Haga station och Västlänken. Gör de inte det så behöver de inte komma.

LÄS MER:Ransgård vill styra ihop med Demokraterna

"Jag kommer att ringa åt båda håll"

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har under valrörelsens slutskede öppnat för ett samarbete med Demokraterna.

Martin Wannholt menar att partiet under måndagen kommer att börja inleda förhandlingar med andra partier, men vilka partier det rör sig om vill han inte säga.

– Jag kommer att ringa åt båda håll, kan man säga. Vi kommer att förtydliga ett antal krav för den som uppenbarligen inte förstått. Sedan kommer vi sätta en deadline, för när vi stänger böckerna. Antingen går det med någon sida, eller så går det inte, men staden måste styra.

Valresultatet innebär att det är osannolikt att Demokraterna skulle få gehör för sin önskan om att stoppa Västlänken. En majoritet av väljarna har nämligen lagt sina röster på partier som är för Västlänken.

ANNONS

Hur gör ni om ni inte får igenom ert krav?

– Då måste vi gå i opposition. Vi kan inte vara med i en majoritet där de fortsätter gräva sönder vår stad för ett helt meningslöst projekt. Är det exempelvis på det sättet att Alliansen vill att de rödgröna ska fortsätta styra, bara för att de själva ska gräva sönder Göteborg, då är det ett val de gör. Det samma gäller omvänt för Socialdemokraterna.

Blocken saknar majoritet

I och med valresultatet står det klart att de två traditionella blocken saknar majoritet i kommunen.

Efter förra valet lyckades de rödgröna få igenom sin budget tack vare att Vägvalet la ner sina röster. Vägvalets beslut grundade sig i att inget utav blocken hade kommit med ett bra erbjudande, därför valde partiet att inte ta sida.

Risken finns att även Demokraterna hamnar en sits där de tvingas lägga ner sina röster.

– Båda har tänkt att styra på samma önskebudgetar, därför är det svårt att se om det skulle bli så stor skillnad på det ena eller det andra alternativet. Det är samma brist på styrning och ledning oavsett.

Lägger ni ner era röster om ni inte får igenom era krav?

ANNONS

– Det är klart att vi inte kommer att lägga en röst på en önskebudget. De här budgetarna är konstruerade på ett sätt som inte kommer att förändra världen så mycket ändå.

ANNONS