Anställd fick 120 000 extra i felaktig lön

Under 2,5 år har en anställd på Göteborgs Spårvägar varje månad plockat ut 12 timmars övertidsersättning för arbete som han inte utfört. Upplägget var godkänt av den anställdes chef.

ANNONS
|

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är naturligtvis inte bra och vi behöver se över våra rutiner. Det finns bra rutiner på plats men det går alltid att förbättra ännu mer, säger Sara Silfver, HR-chef på Göteborgs Spårvägar och den som höll i utredningen kring ärendet.

Den anställde mannen arbetade tidigare på ett schema som gav OB-tillägg. När schemat ändrades arbetade inte mannen längre på obekväm arbetstid och på grund av inkomstbortfallet tog han upp frågan med sin chef. Chefen återkom senare och föreslog ett upplägg där den anställde mannen tog ut tre timmars schemalagd övertid varje vecka. Övertid som han inte behövde jobba. Hanteringen har pågått fram till februari i år.

ANNONS

Anonymt tips

Efter ett anonymt tips så inledde Göteborgs Spårvägar en utredning i ärendet. Där framgår det att chefen som godkände upplägget inte hade räknat på ersättningen utan valde en summa ”mellan tummen och pekfingret”.

I de samtal som Göteborgs Spårvägar genomfört med chefen så medger han också att han själv funderat på om hanteringen egentligen var så ”käck”.

– Jag kan egentligen inte säga så mycket mer än vad som står i utredningen när det gäller varför chefen valt att göra som han har gjort, säger Sara Silfver.

Chefen kunde fått sparken

I utredningen slår Göteborgs Spårvägar fast att mannen grovt brustit i sin yrkesutövning och att det inträffade egentligen är allvarligt nog för uppsägning eller avsked, men att det inte är aktuellt eftersom chefen inte längre är kvar i samma roll. Chefen har tidigare också fått utmärkelser internt för sitt ledarskap. Motiveringen till priset är bland annat att han har ett förhållningssätt som skapar goda relationer med medarbetare.

”Klarlagt är att förtroendet är förbrukat och att den anställde inte kunnat vara kvar i sin chefsposition. Om chefen hade kvarstått i sin roll så hade arbetsrättsjuristen gett rådet att varsla om avsked”, står det i utredningen.

Efter utredningen har Göteborgs Spårvägar valt att inte polisanmäla den för detta chefen för det inträffade. Eftersom mannen bytt tjänst blir påföljden i stället att Göteborgs Spårvägar tilldelar mannen en skriftlig varning ”för att chefen i sin roll som chef, grovt brustit i sin yrkesutövning”.

ANNONS

– Utifrån det arbetsrättsliga perspektivet så är det i rollen som chef han har brustit. Eftersom han inte är kvar i den rollen är det svårare, rent arbetsrättsligt, att skilja honom från sin tjänst, säger Sara Silfver.

Handlade i god tro

Den anställde mannen som har fått 120 000 kronor extra i lön lämnas ”utan disciplinär åtgärd”. Däremot har Göteborgs Spårvägar genomfört samtal med honom, och ytterligare en anställd som kände till upplägget, för att påpeka det olämpliga i hanteringen. Men pengarna behöver inte betalas tillbaka.

– Nej, det går inte. Eftersom medarbetaren handlat i god tro och med godkännande från sin chef så går det inte att få tillbaka några pengar, säger Sara Silfver.

Fakta: Övertid utan att arbeta

Den anställde har varje vecka fått tre övertidstimmar registrerade som administrationstid.

Den felaktigt utbetalade lönen har kostat Göteborgs Spårvägar totalt 170 000 kronor när sociala avgifter räknas in.

Cirka 120 000 kronor är vad mannen fått i bruttolön extra under de 2,5 åren som det hela pågick, enligt Göteborgs Spårvägars HR-chef Sara Silfver.

ANNONS