Mattias Jonsson ska samtala med lokala politiker om frågan.
Mattias Jonsson ska samtala med lokala politiker om frågan.

200 kommunala poliser ska stoppa vardagsbrotten

Mattias Jonsson (S) riksdagsledamot från Göteborg föreslår att kommunen anställer 200 egna poliser för att komma tillrätta med vardagsbrottsligheten.

ANNONS
|

Idén om kommunanställda poliser har växt fram sedan förra mandatperioden då Mattias Jonsson var ledamot av riksdagens justitieskott och efter påstötningar från polisens fackliga organisationer om tung arbetsbörda.

–I höstas var beskedet att det krävdes ytterligare 350 poliser till i Göteborg för att klara uppdraget men det tillskottet har polisen inte fått. Polisen gör i grunden ett bra jobb utifrån sina förutsättningar men har en väldigt tuff situation och är till stora delar överbelastad, säger Mattias Jonsson.

Förra året inträffade 29 skottlossningar i Göteborg, med sju avlidna och 27 skadade som följd. Motsvarande siffror för året dessförinnan var 52 skottlossningar, fyra döda och 21 skadade. När den grova brottsligheten tar alltmer tid i anspråk tvingas polisen nedprioritera utredning av mindre grova brott och förebyggande insatser.

ANNONS

–Polisen hinner varken med prostitutionen, svartklubbarna eller den öppna narkotikaförsäljningen och mycket av vardagsbrottsligheten klaras aldrig upp och det är svårt att få ut en polisbil vid exempelvis inbrott. Vi politiker får ständigt frågan om vad vi kan göra för att få ner brottsligheten och kommunpoliser är ett sätt, säger han och tillägger:

–Häromdagen blev en kvinna knivrånad i Nordstan och i dag var det en kvinna som blev rånad på spårvagnen. Det är helt oacceptabelt och då måste vi ta till åtgärder för att skapa trygghet och stötta upp från kommunens sida.

Förebilden är New York där polisen lyckades får ner brottsligheten markant i en av stadsdelarna genom en liknande satsning.

–Brottsligheten har minskat, turismen har ökat och värdet på fastigheterna har gått upp. Det är en win-win-situation som vi också skulle kunna få i Göteborg och andra kommuner, säger Mattias Jonsson.

Tanken är alltså att kommunpolisernas uppdrag ska vara är att arbeta förebyggande och trygghetskapande, inte utreda redan inträffade brott.

–Det kan handla om alltifrån insatser vid trafikförseelser till nedskräpning och patrullering i bostadsområden och knacka dörr i för att få hjälp och tips, säger han.

ANNONS

Vilka befogenheter och utbildning som kommer att krävas är oklart.

–Kommunpoliserna ska inte ha alla befogenheter som de statliga poliserna har och jag ser framför mig en kortare utbildning på mellan 6-12 månader. Exakt i vilka situationer kommunpoliserna får agera får avgöras av i samråd med den nationella polismyndigheten. Jag uppskattar att det behövs 200 kommunpoliser i Göteborg för att det ska ha effekt, säger han.

Hur satsningen ska finansieras är oklart.

–Den otrygghet och brottslighet som är i dag kostar samhället väldigt mycket. I dag betalar kommunen en del av kostnaderna för viss räddningstjänst och jag tror att vi på samma sätt skulle kunna frigöra resurser för kommunpoliser också.

Mattias Jonsson ska nu ta initiativ till ett samtal om frågan med de lokala politikerna i Göteborg men även på regeringsnivå.

–Oavsett vilken regering som sitter eller har suttit så har man inte klarat att få ner brottsligheten. Detta är ett sätt att under övergång lösa den bristen av poliser som finns och är ett sätt att sätta press på regeringen att agera.

ANNONS