Flygplan med 71 ombord har kraschat

Ett flygplan med 71 personer ombord störtade på söndagen efter start från Moskvas Domodedovo-flygplats. Vrakdelar spreds över ett stort område. Enligt Rysslands transportminister har ingen överlevt kraschen.

ANNONS
|

Enligt uppgift från ögonvittne brann det från planet när det störtade mot marken.

Det var ett tvåmotorigt jetflygplan av typ Antonov An-148 från det ryska bolaget Saratov Airlines med flygnummer 6W703. Vrakrester hittades i snön inom ett stort område utanför byn Stepanovskoye.

Spridningen tyder på att planets kan ha skadats redan under flygningen.

Enligt Aviation Herald nådde planet en höjd på drygt 6 000 fot innan det började sjunka och försvann från radarskärmarna. Enligt en källa till den ryska tidningen Gazeta ska piloten anropat flygplatsen Zhukovsky strax innan kraschen och begärt att få nödlanda.

ANNONS

Men enligt Svetlana Petrenko, talesperson för den ryska haverikommissionen, har besättningen inte larmat om några problem med flygplanet.

– Det har redan fastslagits att inga rapporter om felfunktioner ombord på flygplanet har tagits emot från besättningen, säger hon till nyhetsbyrån Interfax.

Ombord fanns 65 passagerare och en besättning på sex personer. Ryska åklagarmyndigheten för transportfrågor bekräftade under söndagseftermiddagen att det inte finns några överlevande personer efter kraschen, enligt AP.

Från samma region

Nästan alla som befann sig ombord är från Orenburgregionen, enligt guvernörens talesperson, Sergej Sjermetsinskij, till Interfax:

– Den information som finns tillgänglig tyder på att det fanns fler än 60 människor ombord. Nästan alla är från de östra delarna av regionen.

Flygplanet startade strax före klockan 14, lokal tid, och var på väg till staden Orsk nära gränsen till Kazakstan. Radiokontakten bröts kort tid efter att det hade lyft

LÄS ÄVEN: Expert: Snabbt och dramatiskt förlopp

Tappade snabbt höjd

Flygplanet tappade snabbt höjd snabbt, skriver sajten flightradar24 på Twitter :

"Flight 6W703:s hastighets- och höjdkurva visar en nedstigning från 6 200 till 3 200 fot (motsvarande 1,9 till 1 kilometer) under den sista minuten innan signalen försvann, omkring 20 kilometer sydöst om flygplatsen Domodedovo".

Haveriplatsen ligger i Ramensky-distriktet, cirka åtta mil sydost om Moskva.

ANNONS

Katastrofministeriet, förkortat Emercom, skickade ett undersökningsteam, bland annat med rättstekniker. Även den ryske transportministern Maksim Soko åkte dit för att visa sitt stöd och för att bilda sig en uppfattning om vad som hänt.

Rysslands president Vladimir Putin framförde sina kondoleanser till anhöriga, enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov.

"Presidenten har beordrat regeringen att bilda en arbetsgrupp för att undersöka flygolyckan i Moskvaregionen", hette det.

Anhöriga började samlas vid den internationella flygplatsen i Orsk på söndagseftermiddagen. En talesperson för flygplatsen uppgav för Interfax att de försöker ge dem all information som finns tillgänglig.

Kvarlevor påträffade

Kvarlevor av förolyckade människor hittades relativt omgående. Samtidigt öppnade ryska myndigheter en brottsutredning, vilket är normalt vid händelser av det här slaget.

Om olycksorsaken är det svårt att dra snabba slutsatser. Enligt en uppgift på söndagen, återgiven av flera ryska nyhetsbyråer, tyder fynd på att en kollision kan ha skett med en helikopter. Men det var obekräftat. Faktum är att ingen vet om olyckan berodde på mänskliga misstag, tekniska fel eller vädret. Inget kan uteslutas innan utredarna gjort en preliminär genomgång av fyndplatser, vrakdelar, planets svarta lådor och annan relevant dokumentation.

Video på vrak publicerad

Saratov Airlines grundades in 1931 och var tidigare en del av det stora bolaget statliga Aeroflot. När Sovjetunionen upphörde splittrades bolaget i det kvarvarande Aeroflot och en rad mindre bolag med skiftande standard.

ANNONS

I oktober 2015 framkom att Saratov Airlines, som är baserat i Saratov 84 mil sydöst om Moskva, hade brutit mot säkerhetsreglerna när obehöriga tilläts befinna sig i cockpit. Det förbjöds av de ryska myndigheterna att flyga till destinationer utomlands.

Sedan i maj 2016 flyger dock bolaget både inrikes och internationell charter till Armenien och Georgien.

I mars 2011 störtade en AN148 under en testflygning nära Voronezj i centrala Ryssland. Minst sju personer omkom. Flygplanet produceras i Ukraina av Antonov och av Voronezj i Ryssland. Det togs i kommersiellt bruk 2009.

Olycksplanet togs i bruk för sju år sedan och flöhs tidigare av bolaget Rossiya Airlines.

Nedan en video från sajten life.ru som sägs visa de första bilderna på flygplansvraket:

ANNONS