Fler blev av med sprittillstånd

ANNONS
|

Men 23, som kan jämföras med åtta återkallade tillstånd året innanoch nio stycken 2014, innebär inte att misskötsamheten ökat, enligt tillståndsenhetens chef Annelie Silvander:

– Förra året var det så att några bolag eller personer äger flera restauranger. Och enligt en dom i Regeringsrätten ska alla tillstånd återkallas om en av bolagets restauranger har problem. Ser man till antalet restauranger i stadsbilden så är det många, men antalet bolag eller personer som missköter sig är nog ganska konstant, säger hon.

Ekonomiskt trassel

GP har gått igenom de 23 återkallelserna och den absolut vanligaste orsaken är ekonomiskt trassel. Inget tillstånd har återkallats på grund av ordningsproblem.

ANNONS

– Vad gäller ordningsstörningar jobbar vi mycket med dialog, vi säger Detta är inte okej, vad tänker ni göra åt det? Då löser det sig oftast, de flesta vill vara skötsamma och de är ju rädda om sitt tillstånd. Men har man 500 000 i skulder är det inte lika lätt att lösa problemet.

Skatteslarv i stället för lån

De ekonomiska problemen beskrivs väldigt likartat i återkallelserna. Bolagen har inte betalat in skatter och avgifter. När Skatteverket gör en avstämning och upptäcker att underskottet på bolagets skattekonto är 2000 kronor eller mer får bolaget en betalningsuppmaning. Om underskottet sedan är 10000 eller mer vid nästa avstämning får bolaget ett betalningskrav. Kvarstår skulden vid ytterligare en avstämning lämnas den till Kronofogden för indrivning.

För att slippa Kronofogden har många av bolagen betalat efter betalningsuppmaningen, men innan betalningskravet kommer. Det här kallar tillståndsenheten "att använda skattekontot i stället för att låna pengar från ett kreditinstitut".

– Det är en skrivning som används i hela Sverige, säger Annelie Silvander. Väljer man att inte betala in skatter och avgifter förrän strax innan betalningskravet kommer så får man en konkurrensfördel. Det blir inte på lika villkor.

Sekretessbelagda skulder

Många har också skulder som ändå gått till Kronofogden, och skulder i enskilda mål. Då kan det handla om kontokortsskulder, banklån och leverantörsskulder.

ANNONS

Hur stora summor bolagen är skyldiga är sekretessbelagt.

En del restauranger har också slarvat med personalliggaren, där varje anställd måste registreras, eller med kassaregistret. En visade sig, vid besök av tillståndsenheten, erbjuda en olaglig mängdrabatt (tio starköl för 450 kronor).

De restauranger som får ögonen på sig upptäcks genom inre tillsyn, då tillståndsenheten bevakar kreditupplysningar och andra register, eller yttre tillsyn då handläggare besöker restaurangerna, ibland tillsammans med Skatteverket, Räddningstjänsten och polisen.

– Vi kan också få in tips från myndigheter eller allmänheten, säger Annelie Silvander.

23 restauranger

Här är de restauranger som fått sitt serveringstillstånd återkallat under 2016. Vissa av dem har överklagat och begärt inhibition. Det innebär att domstol skjuter upp verkställigheten av beslutet. De kan alltså fortsätta servera alkohol tills domstolen avgjort överklagandet.

Restauranger som står tillsammans har samma ägare.

Januari:

Namaste Nepal samt Stellas Bar och Kök/Indian Barbeque

Februari:

Thai Orchid

Mars:

Mother India

Maj:

Grill Grotesque (har nu nya ägare och nytt serveringstillstånd)

Solsidan Kök & Bistro

Juni:

Chez Amis och Skatås Kök och Bar (Skatås har ny ägare som lämnat in ansökan om nytt tillstånd)

Kville Restaurang & Pasta House (ny ägare som lämnat in ansökan om nytt tillstånd)

Augusti:

Olympia Taverna

Puta Madre och Grill Del Mundo (Puta Madre beviljades inhibition i Förvaltningsrätten, Grill Del Mundo har ny ägare som lämnat in ansökan om tillstånd)

Oktober:

Junggrens Café, Cappuccino vid Kopparmärra och Cappuccino på Eriksberg (Alla tre beviljades inhibition i högre instans, Kammarrätten)

November:

Vallgatan 12

Cajsa Warg/Mohammed Khan och Brattens wärdshus (Brattens beviljades inhibition i Förvaltningsrätten)

Tre restauranger i centrum vars tillstånd återkallades när ägaren tillsammans med en annan man åtalades för våldtäkter.

December:

Ottomania och Seralj Lounge and Dining (båda har beviljats inhibition)

ANNONS