Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Johan Nilsson/TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fler än någonsin har bytt parti

  Valet 2018 är redan historiskt. Fler väljare än någonsin har bytt parti från föregående val. Det uppger SVT.

  Vid sjutiden på söndagskvällen återstod fortfarande några röstande svenskar. Men redan då gick det att dra några slutsatser från årets val. En av de viktigaste: Svenskarna har blivit mer mobila mellan partierna än tidigare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Enligt SVT har 41 procent av väljarna bytt parti mellan 2014 och 2018. Det är den högsta siffran sedan vallokalsundersökningarna började 1991.

  – Det här är jättespännande att se. Vi har den rörligaste väljarkåren under den här perioden, säger valforskarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson i SVT.

  Under föregående mandatperioden, mellan 2010 och 2014, bytte 35 procent av väljarna parti. Även det var rekord då. Väljarnas rörlighet har ökat stadigt sedan 1991. Den första vallokalsundersökningen visade att inte fler än 25 procent av väljarna hade bytt parti jämfört med senaste val.

  Huruvida valrörelsen blir än viktigare när väljarna blir mer mobila menar Henrik Ekengren Oscarsson är svårt att slå fast.

  – Det är komplicerat. De flesta som byter parti gör det under mandatperioden, samtidigt så är det många som lämnar öppet in i det sista, säger han i SVT.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.