Fler än någonsin har bytt parti

Valet 2018 är redan historiskt. Fler väljare än någonsin har bytt parti från föregående val. Det uppger SVT.

ANNONS
|

Vid sjutiden på söndagskvällen återstod fortfarande några röstande svenskar. Men redan då gick det att dra några slutsatser från årets val. En av de viktigaste: Svenskarna har blivit mer mobila mellan partierna än tidigare.

Enligt SVT har 41 procent av väljarna bytt parti mellan 2014 och 2018. Det är den högsta siffran sedan vallokalsundersökningarna började 1991.

– Det här är jättespännande att se. Vi har den rörligaste väljarkåren under den här perioden, säger valforskarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson i SVT.

Under föregående mandatperioden, mellan 2010 och 2014, bytte 35 procent av väljarna parti. Även det var rekord då. Väljarnas rörlighet har ökat stadigt sedan 1991. Den första vallokalsundersökningen visade att inte fler än 25 procent av väljarna hade bytt parti jämfört med senaste val.

ANNONS

Huruvida valrörelsen blir än viktigare när väljarna blir mer mobila menar Henrik Ekengren Oscarsson är svårt att slå fast.

– Det är komplicerat. De flesta som byter parti gör det under mandatperioden, samtidigt så är det många som lämnar öppet in i det sista, säger han i SVT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS