Förundersökning om terroristbrott inledd – två västsvenskar uppges ha mördats av IS

Åklagare har inlett en förundersökning om terroristbrott efter att två västsvenskar uppges ha kidnappats och mördats av IS i Irak.

ANNONS
|

Åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål meddelade under måndagen att en förundersökning om terroristbrott har inletts. Ärendet rör två svenska medborgare hemmahörande i Västsverige, som uppges ha kidnappats och mördats av IS i Irak.

LÄS MER: Två västsvenskar uppges mördade av IS

För drygt två veckor sedan släpptes en video där två män, en i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern, avrättas av maskerade IS-medlemmar. Filmen är av allt att döma producerad av IS och släpptes i deras officiella kanaler innan den spreds på nätet.

Säpo har tagit över utredningen

I videon säger IS-medlemmarna att de två shiamuslimerna avrättas för att ha "övergett Kirkuk och andra städer", dessutom anklagas de för att vara medlemmar av en shiamuslimsk milis.

ANNONS

Förundersökningen har tagits över av Säpo, och leds av av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Anledningen till att vi utreder är att brottsrubriceringen har ändrats till terroristbrott. Då är det Säkerhetspolisen som utreder, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten är ärendet "av sådan karaktär att ytterligare kommentarer om utredningsåtgärder för närvarande inte kan lämnas."

ANNONS