Bild: Bulent Kilic/TT & Björn Larsson Rosvall
Bild: Bulent Kilic/TT & Björn Larsson Rosvall

Försvarsministern: "Offensiven måste lyckas"

– Offensiven mot Mosul är oerhört viktig och måste lyckas. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist som vill ge svensk militär möjlighet att verka över hela Irak.

ANNONS
|

Det har på torsdagen gått fyra dygn sedan offensiven mot IS i Mosul i norra Irak inleddes. Från öster avancerar kurdiska peshmergastyrkor.

– Det måste sluta med att Mosul befrias, säger Peter Hultqvist (S) till GP under ett besök i Göteborg. – Offensiven är en stor utmaning för man riskerar att hamna i strid i bebyggelse, och man vet inte hur IS kommer att agera i olika lägen, om de kommer att fly eller stanna. Det kan vara minerat och inget vet vad som sker med befolkningen.

Komplicerad operation

Operationen är komplicerad och indelad i faser.

– Planeringen är oerhört rigorös och har pågått under en lång period. Jag deltog i koalitionens möte i Washington i somras då förutsättningarna för operationen gicks igenom, säger Peter Hultqvist.

ANNONS

Sverige deltar

Sverige deltar i den USA-ledda koalitionen med att utbilda peshmergasoldater. 35 svenska militärer finns i Erbil, ungefär åtta mil från Mosul.

– Det har funnits en önskan inom koalitionen att alla måste ställa upp ytterligare. Vi svarar med att lägga en proposition om att fördubbla antalet utbildare till 70 personer och utvidga det område där de kan verka från norra Irak till hela Irak, säger Peter Hultqvist.

Fortsatt stöd för kurdiska förband

Stödet kommer även i fortsättningen att riktas till de kurdiska förbanden. Peter Hultqvist har i Erbil träffat representanter för peshmerga och den kurdiska självstyrelseadministrationen.

– Jag uppfattar att de uppskattar vår insats och att den har en direkt inverkan på deras militära förmåga, säger han och tittar samtidigt framåt, bortom striderna:

–Världssamfundet måste ställa upp med humanitär hjälp och andra åtgärder för att åstadkomma ett stabilt samhälle efter kriget. Det måste finans ett hopp om en bättre framtid.

Militära insatser på andra håll

För dagen planeras inga fler militära insatser i Irak eller Syrien. För Sverige är den stora pågående operationen i Mali, där det svenska förbandet bidrar med underrättelseverksamhet.

– Det måste vara ett långsiktigt engagemang. Skulle man dra tillbaka FN-insatsen kommer Mali som samhälle att få oerhört stora svårigheter. Stabiliteten kommer att rubbas i grunden. säger Peter Hultqvist.

ANNONS

Både i Mellanöstern och i vårt närområde har Rysslands agerande försämrat det säkerhetspolitiska läget drastiskt. Relationen till väst har inte varit så dålig sedan kalla kriget. Nyligen placerade ryssarna det taktiska missilsystemet Iskander, som kan bära kärnvapen, i Kaliningrad. De når över Östersjön.

– Ryskt beteende har varit utmanande. Det som skett i Syrien är från ett normalt, humanistiskt perspektiv fullständigt oacceptabelt och oerhört provocerande. Det finns en oberäknelighet och ett maktspråk i det ryska sättet att bete sig i olika delar av världen, säger Hultqvist.

Ryssland rustar upp

Peter Hultqvist understryker att Sverige länge pekat på de ryska investeringarna för att öka den militära förmågan.

– De ska förnya 70 procent av sin materiel till 2020. De har ett övningsmönster som är avancerat med en lång rad olika förmågor. Utplaceringen av Iskander var känd, men användes propagandistiskt för att markera gentemot Natos utplacering av trupp i Baltikum och Polen. När de sätter in det i ett kärnvapensammanhang blir det provocerande signalpolitik.

Peter Hultqvist påminner om att de länderna där Nato-trupp finns har begärt det.

– De anser att det är nödvändigt för deras trygghet. Det måste man ha respekt för. Ingen har rätt att lägga sig i detta. Det är en suveränitet som varje nation måste ha. Den internationella folkrätten är egentligen det mest grundläggande försvarsmedlet som små stater har. EU är tvungen att driva en sanktionspolitik för att markera att det inte är okej, annars kan det uppfattas som ett indirekt accepterande, säger Hultqvist.

ANNONS

Marinkårssoldater till Västkusten

USA vill placera 300 marinkårssoldater i Norge för att höja beredskapen. 2017 deltar samma marinkår på Västkusten i den största försvarsövningen i landet på flera decennier. Det sker inom ramen för ett värdlandsavtal med Nato för att underlätta militärt utbyte i fred och kris. Värnplikten återinförs i Sverige.

– Vi lever i en sådan situation att det är nödvändigt att samarbeta med andra länder för att bygga nödvändiga säkerhetsnätverk kring vårt land. Vi måste kombinera det med egen nationell förmåga, säger Peter Hultqvist.

– Jag brukar inte prata om hot, utan förhåller mig till det som faktiskt sker i vår omvärld, säger han.

– Men vi måste höja tröskeln och säkerheten och på det viset bidra till fred och stabilitet.

ANNONS