Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Det var på kvällen i tisdags som en ledning sprang i läck vid Alelyckan.
Det var på kvällen i tisdags som en ledning sprang i läck vid Alelyckan.

Förstörd vattenledning ska utredas

Den stora vattenläckan i tisdagskväll orsakades av ett pålningsarbete som slog hål på ett 80 centimeter brett rör. Hur det kunde ske kommer nu utredas av Kretslopp och vattens förvaltning.

Göteborgs stad har detaljerade kartor över stadens rör och ledningar, delvis just för att kunna undvika den här typen av situationer . Frågan hur det ändå kunde ske ska nu utredas, enligt Henrik Kant, förvaltningschef på Kretslopp och vatten.

– Ja, det är en fråga som vi naturligtvis också vill ha svar på. Vi har kartverk som är inmätta i x- och y-led så det är noga angivet. Jag har nu, när vi börjat få kontroll på den akuta situationen, gett i uppdrag att utreda hur det här har kunnat hända, vilka som var inblandade och vilka andra omständigheter som finns kring detta, säger han.

LÄS ÄVEN: Göteborgare uppmanas koka vatten efter läcka

I samband med den stora vattenläckan har också fastigheter i närheten drabbats av översvämmade källare. Området där arbetet skedde är ett industriområde. Enligt Henrik Kant är åtminstone en fastighet påverkad.

– Det rinner ner i källare i fastigheter i närheten. Nu tittar vi också på hur den hanteringen ser ut. Vi kan inte säga exakt hur många som är drabbade men det är åtminstone en

Det var en ledning vid Alelyckan som gick sönder när spont slogs ner i marken under tisdagskvällen. Arbetet genomfördes av en entreprenör på uppdrag av Kretslopp och Vatten. Spontar slås ner för att stabilisera marken för att sedan kunna gräva sig ner till rör och ledningar utan att riskera att gropens väggar rasar.

– Syftet med arbetet på plats var att förnya och lägga om ledningar, säger Henrik Kant.

LÄS ÄVEN: Byråkrati stoppade Göteborgs krisinformation

Läckan ledde till stora störningar av vattenförsörjningen i främst de norra och östra delarna av Göteborg. Under gårdagen kom vattnet tillbaka men uppmaningen är fortfarande att koka vattnet om man bor i något av de berörda områdena (se faktaruta). Anledningen är att det finns risk att föroreningar kommit in i rörnätet i samband med läckan. I nuläget finns inga indikationer på att så har skett men för att vara på den säkra sidan avvaktar förvaltningen provsvarens resultat. Påbudet att koka vattnet kommer åtminstone att kvarstå till fredag.

Många har också vittnat om att vattnet i kranen efter läckan har haft en gulbrun ton. Färgen kommer från järn och innebär inte att vattnet inte kan drickas. Missfärgningen kan kvarstå under hela den här veckan.

Fakta: här måste du koka vattnet

  • Uppmaningen att koka vattnet gäller för de som bor i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse eller Bergum.
  • Vattnet ska kokas om det ska drickas, användas till tandborstning eller matlagning.
  • Dricksvatten finns att hämta i vattentankar vid Solängens äldreboende i Olofstorp, Geråshus äldreboende, Bergsjöhöjds äldreboende, Komettorget, Rymdtorget, utanför Ica Nära Gunnilse och vid pizzeria Arman Place vid Lerumsvägen i Olofstorp.
  • Dessutom finns tappställen vid gångbron på Kortedala Torg, längst in på Petrifängsgatan, på Oktobergatan, på Novembergatan, på Månadsgatan och på Nils Holgerssons Gata på Selma Lagerlöfs Torg.

Mer information finns på Göteborgs kommuns hemsida.

Mest läst