Fågelungar får värmeslag i hettan
Fågelungar får värmeslag i hettan Bild: TT och Fågelcentralen

Fågelungar får värmeslag i hettan

Den gassande solen ger fågelungar värmeslag. Bon blir överhettade och tvingar ut ungarna när de bara är några dagar gamla.
– Vi får in otroligt många samtal om det nu, säger Carl Wennergren på Fågelcentralen i Kungälv.

ANNONS
|

Det handlar främst om gråsparvar, blåmesar och talgoxar som häckat under plåttak eller tegeltak. När solen ligger på och gassar blir det enormt hett och fågelungarna får helt enkelt värmeslag, berättar viltrehabiliteraren Carl Wennergren.

Fågelungarna hoppar ut ur boet när de bara är ett par dagar gamla och inte alls flygfärdiga, något som P4 Göteborg tidigare berättat om.

– De är små, nakna och bara några dagar gamla, säger Carl Wennergren.

Brukar vara motsatta problem

Fågelcentralen får vanligtvis in många samtal om fågelungar så här års. Då kan det ha varit att de svälter ihjäl beroende på att det är kallt och finns ont om mat.

ANNONS

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare. Och det gäller i hela landet. Jag har talat med viltrehabiliterare runt om i Sverige och vi får även in samtal från orter där Fågelcentralen inte finns.

Normalt sett brukar Fågelcentralens råd till de som hör av sig att försiktigt försöka få in ungen i boet igen.

– Men nu är boet rena dödsfällan för dem. Mitt råd är att ringa till oss om ni ser en en liten naken fågelunge på marken så att vi kan hjälpa till att bedöma vad som bör göras.

Flera kullar per säsong

Även om värmeböljan kommer att innebära att många av ungarna till fåglar som gråsparvar, blåmesar och talgoxar dör tror Carl Wennergren inte att det kommer att påverka arterna på sikt.

– Många av de här arterna får flera kullar. Blåmesar och talgoxar kan få tre per säsong, säger han.

– Bona byggdes innan den extrema värmen och inför nästa kull kommer fåglarna troligen inte att bygga på samma ställe.

ANNONS