Ett gigantiskt bakslag för Stefan Löfven

Kanske ställde Centerpartiet orimliga krav. Kanske har partiet inte varit särskilt kompromissvilligt i förhandlingarna med Socialdemokraterna. Men oavsett vilket: beskedet att man kommer att rösta nej till Stefan Löfven är ett gigantiskt bakslag för S-ledaren. Och vad som nu väntar är mycket ovisst.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Som det ser ut nu talar allt för att de som hoppas eller trott på en ny regering före riksdagens juluppehåll får tänka om. Av allt att döma kommer vi gå in i 2019 utan att valet den 9 september i år utmynnat i en ny regering.

Det är något helt annat än vad vi är vana med och, självfallet, anmärkningsvärt.

Förutsättningarna ännu sämre

Redan tidigt i processen sa talmannen Andreas Norlén att om alla partier håller fast vid det de sagt kommer vi inte få någon ny regering.

Det gäller fortfarande när vi närmar oss Lucia – ja, möjligen med tillägget att Centerpartiet och Liberalerna faktiskt gjort ett försök att flytta sig. Vilket kanske till och med gör förutsättningarna sämre än tidigare.

ANNONS

Ända sedan Stefan Löfven tillträdde har hans uttalade mål varit att bryta upp blockpolitiken

Hur långt Centerpartiet har sträckt sig vet bara de som deltagit i förhandlingarna. Och de kommer i all framtid ha olika syn på vad som skedde. Centerpartiet sprider just nu bilden av att de verkligen gjort en gedigen ansträngning att gå Socialdemokraterna till mötes. Medan Socialdemokraterna å sin sida vill få det till att Centerpartiet ställde hopplösa villkor för att släppa fram Stefan Löfven.

Talmannen ger partierna betänketid

Nu ska man förstås aldrig stänga boken förrän sista kapitlet är över. Efter Annie Lööfs besked på måndagsförmiddagen meddelade talmannen att han ger partierna ett par dagar för att "överväga innebörden av beskedet". Det finns alltså fortfarande en liten möjlighet att förhandlingarna återupptas och slutförs i enighet, och av Stefan Löfvens första kommentarer på beskedet har han inte slutat hoppas på att så blir fallet.

Men skulle det inte bli så är det svårt att se det som hänt som någonting annat än ett ordentligt misslyckande för Stefan Löfven. Ända sedan han tillträdde har hans uttalade mål varit att bryta upp blockpolitiken.

Trots att Alliansen framstått som stukad och dysfunktionell har han aldrig varit i närheten av att lyckas. Fram tills nu, då Centerpartiet och Liberalerna – i sin strävan att till varje pris hålla Sverigedemokraterna borta fram makten – trots allt valde att inleda förhandlingar.

ANNONS

Nu väntar ovisshet

Det var i sig ett så stort steg att det var full begripligt att partierna ställde tuffa krav på Socialdemokraterna. Man ska nog också ta det som ett tecken på att de faktiskt kunde tänka sig att nå fram till en uppgörelse. Varför annars utsätta sig för den kritikstorm som kom som en naturlig följd på beskedet att inleda förhandlingar?

Och med tanke på hur länge Stefan Löfven väntat på den här chansen, så ska vi nog vara ganska säkra på att även han vill ha ett positivt resultat. Vem vet om och när chansen dyker upp igen?

Det är lika ovisst som vad som händer nu.

Sammanbrottet betyder också att allt nu pekar på att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att få igenom sin budget, med stöd av Sverigedemokraterna. Med tanke på allt som tidigare sagts kommer det rimligen minska Centerpartiets vilja att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Men säkert kan man knappast vara ens på det just nu.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS