Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ett framgångsrikt familjeföretag

Siba började som en radioaffär på 50-talet. I dag är det familjeföretag som omsätter 3,6 miljarder kronor.
För ungefär 54 år sedan öppnade Folke Bengtsson en radioaffär på Herkulesgatan 7 på Hisingen. Det var början på familjeföretaget Siba. Då såldes i huvudsak radioapparater och radiogrammofoner, men också hemgjorda kristallkronor och lampor.
Företaget har sedan dess gått i arv.
När Folke Bengtsson dog 1961 tog sonen Bengt Bengtsson över verksamheten och skapade en radio- och tv-kedja med flera butiker i Göteborg Han har i en intervju sagt att han aldrig fick veta vad Siba egentligen betyder.

Från 70-talet och framåt har företaget växt med flera varuhus - inte bara i Göteborg. Data och telefoni ingick så småningom i sortimentet, liksom vitvaror.
I dag anses Siba vara ett av Nordens största företag inom hemelektronik och man har butiker även i Norge och Danmark.

Siba-koncernen har 950 anställda och omsättningen var 2003 drygt 3,6 miljarder kronor. Där finns både Siba och Computer City.
Enligt en artikel i Affärsvärlden från oktober i fjol är företaget skuldfritt och har fastigheter bokförda till ett värde av en kvarts miljard kronor. Siba-koncernen äger också 45 procent av finanskoncernen Resurs.
I koncernen finns också fastighetsbolaget AB Remvassen.

Siba är fortfarande till 100 procent familjeägt. Bengt Bengtsson numera är koncernchef och Fabian Bengtsson vid för Siba AB som visade en vinst i senaste bokslutet på 44,4 miljoner kronor.
Fabian Bengtsson är också styrelseledamot i flera andra av koncernens bolag.

Framgångarna har naturligtvis gjort familjen rik. För inkomståret 2003 hade Fabian Bengtsson en taxerad inkomst på 929 000 kronor och en förmögenhet på cirka 6,2 miljoner kronor. Pappa Bengt hade en skattepliktig förmögenhet på drygt 28 miljoner kronor.
Mest läst