2011 hade TV4 ett inslag som fick många att dra på smilbanden. Man hade beslutat att Poseidons snopp skulle uppgraderas med hela 20 centimeter.
2011 hade TV4 ett inslag som fick många att dra på smilbanden. Man hade beslutat att Poseidons snopp skulle uppgraderas med hela 20 centimeter. Bild: Arkivbild: Tommy Näzell

Elva roliga aprilskämt genom tiderna

I kölvattnet av fake news har många medieföretag slutat med sina aprilskämt. Men det finns många gamla skämt som vi kan minnas och njuta av genom åren. Vad sägs om Poseidons penisförlängning, Carlsbergs brustablett och klassikern – sätt en nylonstrumpa över tv:n för att få färg på den.

ANNONS
|

Genom åren har 1 april varit en dag då media har skämtat med sina läsare och tittare. Ibland föll det så väl ut att folk gick på det, för andra var det bara en roligt inslag. GP slutade med sina aprilskämt 2018, men det hindrar inte oss från att få njuta av gamla, och ibland smått genialiska aprilskämt.

Här bjuder vi några gamla godingar från både GP och andra företag:

Aprilskämt vi minns
Bild: Annika af Klercker / SvD / TT

2008

Aprilskämtet från Stockholms lokaltrafik (SL) 2008, var att de skulle förbjuda "foppatofflor" för att de alstrade statisk elektricitet och hotade att slå ut deras biljettsystem. Arkivbild: Annika af Klercker.
Aprilskämt vi minns
Bild: TOBIAS RÖSTLUND

1962

SVT:s aprilskämt från 1962 har blivit en klassiker. I ett tv-inslag berättade Sveriges Radios radioprofil Kjell Stensson hur man lätt kunde få sin svartvita tv att visa program i färg istället. Man skulle klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den svartvita TV-apparaten.

Med det inslaget fick han visst många svenskar att testa det, men de blev nog rätt besvikna och fick köpa nya strumpor istället. Arkivbild: Tobias Röstlund.
Aprilskämt vi minns

2017

GP:s aprilskämt 2017 handlade om att en ambulerande förlossningsavdelning snart kunde bli verklighet. En spårvagn som inte längre används i linjetrafik hade byggts om för att bli en fullgod förlossningsavdelning med fyra vårdplatser. Enligt en "verksamhetsutvecklare" på Region Göteborgs avdelning för vårdutveckling, visade forskning att de födslar som sker i bilar under rörelse ofta innebär färre komplikationer.
Aprilskämt vi minns

2016

GP påstod att politikerna ville riva Slottsskogsvallen och bygga skyskrapor vid Slottsskogen 2016. Detta skulle politikerna i Göteborg ha planerat i största hemlighet.
Men det stämde inte, och faktum var, att det var politikerna Jahja Zeqiraj, Ulf Kamne, Ann-Catrine Fogelgren och stadsarkitekten Björn Siesjö som själva kom på skämtet och tipsade GP om det.
Aprilskämt vi minns

2015

Göteborgs stadsbiblioteks aprilskämt handlade om att får kärleken att spira på biblioteket. De uppmanade sina besökare att fylla i sin relationsstatus i bibliotekssystemet för att sedan bli matchad med andra låntagare utifrån ålder, och smak när det gäller böcker och annat man lånat.
Arkivbild: Måns Langhjelm
Aprilskämt vi minns
Bild: Gunnar Lundmark / SvD / TT

2013

GP: s aprilskämt 2013 fokuserade på de gnisslande italienska spårvagnarna. Och att man nu kommit på lösningen för att slippa oljudet. "Efter en gedigen utredning har nu Spårvägen hittat en lösning på problemet: spanska skogssniglar".
Sniglarna skulle användas som smörjmedel. Men fanns en oro över hur man skulle få tag på så många sniglar som det behövdes.
Arkivbild: Gunnar Lundmark
Aprilskämt vi minns
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

1950

GP lurade i sina läsare redan på 50-talet, att Öland skulle ha lossnat från havsbotten och var på drift mot fastlandet. Arkivbild: Jonas Ekströmer.
Aprilskämt vi minns

1957

BBC lurade i sina tittare att spaghetti växte på träd i Schweiz genom ett fejkat tv-inslag. I inslaget berättade de att årets skörd var riklig tack vare den varma vintern.
Arkivbild: Jerker Andersson.
Aprilskämt vi minns
Bild: Tommy Näzell

2011

TV4 berättade i ett tv-inslag att man planerade att förlänga Poseidons penis med 20 centimeter, då den tycktes vara oproportionellt liten. Men fanns kritik mot att hans nya stora lem kunde ge män komplex, i inslaget gav en sexolog lugnande råd till dessa oroliga män. Inslaget finns fortfarande att njuta av på Youtube.
Arkivbild: Tommy Näzell.
Aprilskämt vi minns
Bild: Ørn E. Borgen

1998

Burger King ska ha berättat i en helsidesannons i USA Today att de hade skapat en hamburgare för vänsterhänta. Deras nya hamburgare skulle innehålla samma ingredienser som vanligt, men att den var vriden 180 grader för att passa landets 32 miljoner vänsterhänta.
Arkivbild: Ørn E. Borgen.
Aprilskämt vi minns

2016

Bryggerikoncernen Carlsberg, meddelade att de efter tusentals timmar i laboratoriet äntligen fått fram ölbrus, världens första ölbrustablett. Man skulle stoppa den i vatten och voilá, 90 sekunder senare hade man en välsmakande öl. Och låter det för bra för att vara sant, så är det ju alltid det.
Arkivbild: Carlsberg.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS